Melek Taus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Taüs Melek)
Infotaula personatgeMelek Taus

Modifica el valor a Wikidata
Tipuscriatura llegendària Modifica el valor a Wikidata
Àngel Paó (Divinitat)

Melek Taus, 'Àngel Paó' (en àrab: ملك طاووس), és el nom yazidita[1] per a la deïtat central de la seva fe.

Significat religiós[modifica]

Els yazidites consideren Melek Taus com un àngel benèvol que es va redimir a si mateix de la seva caiguda, i es va convertir en el demiürg que va crear el cosmos a partir de l'ou còsmic. Després de plorar durant 7.000 anys, les seves llàgrimes van omplir set gerros, amb els que es van apagar els focs de l'Infern.

Melek Taus és de vegades transliterat com Malak Ta'us, Malak Tawus o Malik Taws. En llengua semita, malik/melech significa "rei" o "àngel". Taus és traduït (amb certa controvèrsia) com a "paó"; no obstant això, és important notar que no existeix el paó viu, almenys en l'actualitat, a les terres on Melek Taus és adorat. Això ha donat lloc a especulacions sobre si l'adoració de Melek Taus va ser portada des de l'Índia, encara que és més probable que la iconografia del paó sigui un desenvolupament de representacions anteriors que mostren al déu com una au nativa, com una avutarda. Els yazidites creuen que el fundador de la seva religió, Sheik Adi, va ser una encarnació de Melek Taus. En l'art i l'escultura Melek Taus és representat com un paó.

Altres significats[modifica]

El cristianisme, l'Islam i altres confessions religioses identifiquen a Melek Taus com Llucifer o Shaytān (Satanàs). Els yazidites diuen que Melek Taus no és el "maligne" de les altres religions. La prohibició cultural dels yazidites de pronunciar la paraula (dir el nom de Déu és considerat una blasfèmia pel yazidisme) no fa la situació més fàcil.

D'acord amb el lingüista kurd Jamal Nebez, la paraula Taus deriva, molt probablement, del grec i es relaciona amb les paraules Zeus i Theos, al·ludint al significat de Déu. En aquest sentit, Melek Taus és l'"Àngel de Déu". Així és com els Yaziditaes veuen a Melek Taus o Taus-i Malak.[2] Atès que els yazidites són una religió minoritària, han sofert grans persecucions, amb pogroms en contra que gairebé van acabar amb tota la religió. Això ha provocat que disfressin la seva religió entre els principals corrents de l'Islam.[3]

Referències populars[modifica]

  • En la novel·la gràfica d'Alan Moore Top 10, el personatge del Rei Paó és un adorador de Melek Taus, i a partir d'aquesta adoració el Rei Paó clama per rebre les seves habilitats de control de la matèria.
  • El antagonista en la novel·la de John Casi The Eighth Day és un home de negocis mancat d'escrúpols que intenta declarar-se a si mateix com l'encarnació de Melek Taus per obtenir control sobre pertinences Yazidites.
  • En la novel·la de S. M. Stirling The Peshawar Lancers, una versió corrupta de l'Àngel Paó, és la deïtat d'una salvatge, canibalística i postapocalíptica religió russa.
  • En la novel·la de Tom Knox, "The Genesis Secret" 2009.Hi surt Melek Taus.
  • "Melek Taus" és el títol i tema d'una cançó del grup suec de Symphonic metal Therion, del seu disc doble del 2003 Lemuria Sirius B.
  • "Melek Taus" és el nom d'una banda colombiana de Unholy Black Metall, formada el 2008 pel seu únic integrant, basat en la vella ideologia musical del black metall i en líriques fosques, ocultistes de contingut anticristià.
  • En la historieta La casa daurada de Samarcanda de la saga de Corto Maltès d'Hugo_Pratt, Corto Maltès coneix a un Yazidita que organitza una trobada mística amb el Jove Paó - presentat com el màxim sacerdot entre els yazidites -. En aquesta trobada el Paó és encarnat per Shaytan i li exposa al Corto tres profecies que es compleixen al llarg de la historieta.
  • En el número 2 del còmic d'Alan Moore Providence, apareix un "home de procedència kurda" que amb plomes de paó representant a Melek Taus. El personatge Robert Suydam explica breument la presumpta analogia de Melek Taus amb Satan.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Melek Taus