Discussió:Banya del sègol
Apartat epidemiologia
[modifica]Bon dia! He vist necessari crear un apartat d'epidemiologia. Potser el seu contingut serà menor que en altres apartats, però crec que a més a més de l'apartat històric calia una mica d'explicació de l'actualitat. Què us sembla? LaiaT32 (disc.) 10:36, 6 nov 2023 (CET)
- D'altra banda, he trobat informació sobre un cas actual de presència d'esclerocits a un blat provinent d'Espanya (Alerta per presència d'alcaloides de la banya de sègol en farina de sègol integral procedent d'Espanya. Agència Catalana de Seguretat Alimentària (gencat.cat)). És l'alerta més propera que he trobat al respecte. Tot i això, em pregunto si s'hauria d'afegir o si quedarà molt descontextualitzat. En el sentit de potser caldria afegir més casos a l'apartat d'epidemiologia, a més a més d'aquest, per a que l'apartat "Epidemiologia" tingui sentit... LaiaT32 (disc.) 14:31, 7 nov 2023 (CET)
- Si només és un cas "aïllat", a menys que hagi sigut de moltíssima importància no crec que sigui important incloure molta informació concreta d'un cas en concret en una entrada d'enciclopèdia. En cas que hi hagi dades de la incidència actual en diferents països de la presència dels esclerocis, o altres dades en general de la incidència actual això sí que seria més interessant d'incloure Lucas Bartolomé (disc.) 14:37, 7 nov 2023 (CET)
Petita secció dubte on posar-la
[modifica]Hola, he trobat una informació en un llibre que m'ha semblat molt interessant, però no sé en quina secció podria quedar bé incloure-ho. Deixo el que m'agradaria posar aquí, a veure si encaixa en algun moment en alguna secció. Especialment si algú menciona l'impacte sobre l'agricultura/humans podria quedar bé.
"Tot i que C. purpurea parasita les seves plantes hoste i destrueix la flor que infecta, com el fong no s'estén sistèmicament per la plant, l'afectació per l'hoste és mínima, consistent només una petita reducció en la producció de llavors de tota la planta, que té moltes flors. De fet, es va trobar que la introducció a Itàlia d'una espècie molt similar, Claviceps paspali, va causar que el seu hoste, l'herba Paspalum distichum s'extengués molt més en territori, ja que la presència d'esclerocis a la planta evitava que els herbívors se la mengessin. Així doncs, l'efecte de C. purpurea és principalment al nivell del mal que pot fer al consumidor de la planta infectada, i no a la planta infectada en si."
La citació seria el capítol de Klaus Tenberge que ja està citat per altres parts de l'article. Lucas Bartolomé (disc.) 18:53, 8 nov 2023 (CET)
Imatge cicle vital
[modifica]He afegit una imatge que he fet jo del cicle vital del fong perquè no n'he trobat cap que m'agradés prou d'accés lliure. Si cal alguna modificació a la imatge tinc l'arxiu original amb capes que permet modificar fàcil si cal. Digueu-m'ho Lucas Bartolomé (disc.) 00:34, 10 nov 2023 (CET)
Parasitisme d'insectes
[modifica]Hola @Mireia García M, has afegit a la introducció que el fong parasita també insectes i altres fongs, però totes les fonts que he consultat fan referència només a parsitisme de plantes de C.purpurea, i en tot cas altres espècies de la família Clavicipitaceae sí que parasiten fongs i insectes Tens una font? Lucas Bartolomé (disc.) 13:40, 13 nov 2023 (CET)
- Hola @Lucas Bartolomé, la referència del llibre és aquesta: 1) Cannon PF, Kirk PM. Fungal families of the world. Singapore: CABI, Kyodo press and MRM Graphics; 2007. ISBN: 978 0 85199 827 5.
- Però és el que hem comentat, jo havia donat per suposat que si la familia Clavicipitaceae podia parasitar insectes i altres fongs, també ho podria fer el nostre fong d'interès (el Claviceps purpurea). El llibre nomès fa referència a la familia, tot i així; en altres fonts que he consultat no s'han arribat a estudiar de manera detallada tots els efectes que pot arribar a tenir el C. purpurea en altres animals, peró hi han mencions. És un suposar, que de la mateixa manera, podría arribar a presentar aquest tipus de parasitisme, com altres membres de la seva família, ja que, que no s'hagi estudiat o trobat no implica que no tingui aquesta característica. Mireia García M (disc.) 18:21, 13 nov 2023 (CET)
- Jo diria que veient que C. purpurea per tot el que he llegit que la infecció és específica no només de plantes sinó d'una part molt concreta de la planta, no sembla un paràsit gaire generalista. Jo crec que millor no afirmar que presenta tipus de parasitisme que no s'han confirmat en l'espècie. Queda mencionat en la secció de taxonomia que altres membres de la família segur que parasiten animals i fongs, però per la nostra espècie sense poder citar una font que ho confirmi concretament per C. purpurea millor que no Lucas Bartolomé (disc.) 09:38, 14 nov 2023 (CET)
Cita redirigida per la UAB
[modifica]Hola @Mireia García M sembla que la cita que has afegit està redirigida a travès del servei de la UA d'accés a articles, seria millor potser que citesis fent servir el DOI i així surt directament l'article :) Lucas Bartolomé (disc.) 20:26, 14 nov 2023 (CET)
Ergotisme
[modifica]Bona Tarda!
He actualitzat l'apartat de l'ergostime afegint les manisfestacions clíniques més usuals que es solen donar després de que la persona tingui una intoxicació donada per la ingesta de C. purpurea i dels seus alcaloides. Mes endavant ho puc millorar afegint imatges o esquemes que mostrin com son les afectacions de l'ergotisme. De totes maneres ja hi ha un article entrat a la viquipèdia que ho explica molt detalladament que va seguir el projecte de Viquipèdia de microbiologia dels aliments (UAB). JanaLopez26 (disc.) 20:42, 16 nov 2023 (CET)
- Perfecte! Sí que es veritat que ja hi ha un article principal sobre l'ergotisme, i per tant jo crec que tampoc cal que afegim massa informació i ja estarà bé. Alguna imatge o esquema sí que estaria bé, aquella secció de l'article no té gaires imatges i es fa pesada de llegir. Lucas Bartolomé (disc.) 21:28, 16 nov 2023 (CET)
IP desoconeguda
[modifica]Les edicions fetes per l'usuari amb IP 83.45.88.123 el 16/11/23 al voltant de les 21:20 són meves, se m'havia tret la sessió. Lucas Bartolomé (disc.) 21:26, 16 nov 2023 (CET)