Discussió:Transcendència (desambiguació)
Atenció!!
Des d'un punt de vista filosòfic no s'ha de conforndre transcendència i transcendental. Trnscendència procedeix de transcendent (separat de) i és el contari d'immanetnt (junt amb).
Històricament les religions jueva, cristiana o musulmana han considerat que Déu, que és creador, és transcendent, ja que és apart o fora del que ha creat. Així, Déu apareix com quelcom completament diferent del que és creat.
En canvi el terme transcendental, apart de tenir un significvat propi en la lògica medieval, pren el seu senti en la filosofia de Kant. Per a aquest autor "transcvendental" vol dir que és fora i apart de i a previ a l'experiència. Així, per exemple, considera que l'espai i el temps, en tant que condicions prèvies a qualsevol experiència (ja que tota experiència es dóna en l'espai i en el temps), són condicions transcendentals de la sensibilitat. No pdeom tenir experiències fora de l'espai o del temps... però tampoc podem experimentar l'espai en si mateix fora de l'espai o tenir experiències del temps fora del temps.... De tota menra, de totes les condicions transcendentals, la més important és el jo, ja que tot el que "jo" sento, conec, recordo, experimento... es dóna en aquest "jo" que és condició prèvia de tota experiència.
No és casual, doncs, que la filosofia moderna comenci amb el "jo penso" (cogito, ergo sum) de Descartes, prosegeuixi amb el pensament de Kant, l'idealisme de Fichte, Schellinh i Hegel i es desplegui amb la crisi del jo i del subjecte en l'època contemporània amb Foucault o Deleuze, per exemple. ... En qualsevol cas cal separar radicalment el senti de transcendent del de transcendental. --Jorcormor (discussió) 21:19, 16 juny 2008 (CEST)