Tapacul gros gorja-rogenc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTapacul gros gorja-rogenc
Scelorchilus rubecula Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes40 g (pes adult) Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries2,4 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22703437 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaRhinocryptidae
GènereScelorchilus
EspècieScelorchilus rubecula Modifica el valor a Wikidata
(Kittlitz, 1830)
Nomenclatura
ProtònimPteroptochos rubecula Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Scelorchilus rubecula és una espècie d'ocell de la família Rhinocryptidae, endèmica dels boscos temperats del centre-sud de Xile, des de la regió d'O'Higgins fins a la d'Aisén, i a l'Argentina adjacent; també s'ha enregistrat a la província de Magallanes de Xile.[1][2] A l'illa Mocha (Xile) existeix una subespècie, el chucao de la Mocha, que es caracteritza per ser una mica més gran.

És una au que viu en el sotabosc i es desplaça fent salts o mitjançant vols molt curts.

En la creença popular, el seu crit anuncia la sort de qui ho escolti: per a alguns el fet de sentir-ho a la dreta és senyal de bona sort i per a uns altres, anuncia bona sort el fet de sentir el crit menys freqüent.

Taxonomia i sistemàtica[modifica]

El xucao tapaculo té dues subespècies. El nom Scelorchilus rubecula rubecula es troba principalment al centre de Xile des de la regió del Biobío al sud fins a la regió d'Aysén i les parts adjacents de l'Argentina. Ocasionalment, s'ha registrat més al nord i una vegada a l'extrem sud de la província de Magallanes. L'altra subespècie, S. r. mochae, només es troba a l'illa de Mocha a la costa xilena.[3][4]

Referències[modifica]

  1. ; Donsker, D.; Rasmussen, P.«IOC World Bird List (v 11.1)», gener 2021. [Consulta: 14 gener 2021].
  2. Cárcamo, J. et al. (2008) First record of Scelorchilus rubecula (Kittlitz, 1830) (Rhinocryptidae) in Magallanes. Anales del Instituto de la Patagonia 36(2):79-81.
  3. Krabbe, N. and T. S. Schulenberg (2020). Chucao Tapaculo (Scelorchilus rubecula), version 1.0. In Birds of the World (J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D. A. Christie, and E. de Juana, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.chutap1.01
  4. Cárcamo, J. et al. (2008) First record of Scelorchilus rubecula (Kittlitz, 1830) (Rhinocryptidae) in Magallanes. Anales del Instituto de la Patagonia 36(2):79-81.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tapacul gros gorja-rogenc