Taula (informació)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una taula amb 4 columnes, amb una primera fila d'encapçalaments de les columnes, amb cel·les fusionades en la primera i última columnes.

Una taula és una disposició de dades en files i columnes, o possiblement en una estructura més complexa. Les taules s'utilitzen àmpliament en la comunicació, la investigació i l'anàlisi de dades. Les taules apareixen en suports impresos, notes escrites, programari informàtic, ornamentació arquitectònica, senyals de trànsit i molts altres llocs. Les convencions i la terminologia precises per descriure les taules varien en funció del context. A més, les taules difereixen significativament per varietat, estructura, flexibilitat, notació, representació i ús.[1][2][3][4][5] En llibres i articles tècnics, generalment es presenten les taules a part del text principal en blocs flotants numerats i subtitulats.

Descripció bàsica[modifica]

Una taula consisteix en una disposició ordenada de files i columnes. Aquesta és una descripció simplificada del tipus de taula més bàsic. D'aquesta descripció simplificada se’n deriven algunes consideracions:

  • el terme fila té el sinònim de registre;
  • el terme columna té diversos sinònims comuns (per exemple, camp, paràmetre, propietat);
  • una columna sol identificar-se amb un nom;
  • el nom d'una columna (o encapçalament de columna) pot consistir en una paraula, una frase o un índex numèric;
  • a la intersecció d'una fila i d'una columna s'anomena cel·la.

Els elements d'una taula es poden agrupar, segmentar o ordenar de moltes maneres diferents i, fins i tot, aniuar recursivament. A més, una taula pot incloure metadades, anotacions, una capçalera o títol, un peu de pàgina o altres funcions auxiliars.

Referències[modifica]

  1. Fink, Arlene. How to Conduct Surveys. Thousand Oaks: Sage Publications, 2005. ISBN 1-4129-1423-X. 
  2. McNabb, David. Research Methods in Public Administration and Nonprofit Management. Armonk: M.E. Sharpe, 2002. ISBN 0-7656-0957-6. 
  3. Morgan, George. Spss for Introductory Statistics. Hillsdale: Lawrence Erlbaum, 2004. ISBN 0-8058-4789-8. 
  4. Robey, David. Sound and Structure in the Divine Comedy. Oxford Oxfordshire: Oxford University Press, 2000. ISBN 0-19-818498-0. 
  5. Zielinski, Krzysztof. Software Engineering: Evolution and Emerging Technologies. Amsterdam: IOS Press, 2006. ISBN 1-58603-559-2.