Taula hash

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fig.1 Exemple de taula hash: agenda de telèfons

En ciències de la computació una Taula hash és una estructura de dades que implementa un tipus abstracte de dades que és un array associatiu, una estructura que associa claus amb valors. Una taula hash empra una funció hash per a calcular un índex que apunta a una llista o taula, i amb el qual es pot obtenir el valor buscat.

Idealment la funció hash assigna cada clau a un únic índex, però la majoria de taules hash empren una funció hash imperfecta, que pot causar col·lisions quan la funció genera el mateix índex per a més d'una clau. És una situació que cal gestionar específicament.[1][2][3]

Funcionament[modifica]

Les operacions bàsiques implementades a les taules hash són :

Inserció[modifica]

Per a inserir un valor a la taula s'ha de calcular l'índex mitjançant la clau i la funció hash. El valor s'emmagatzema a la posició de la taula que indica l'índex. Si en aquesta posició ja hi ha una dada, s'ha produït una col·lisió. Aquest problema es pot solucionar associant una llista a cada posició de la taula.

Recerca[modifica]

Es calcula l'índex amb la clau i la funció hash, llavors amb aquest índex s'obté la dada de la taula.

Resolució de col·lisions[modifica]

Fig.2 Exemple de col·lisió de les funcions hash: hi ha dues claus amb un mateix índex 873. En aquest cas se soluciona amb Hashing obert.

Si la funció hash genera un mateix índex per a dues claus diferents, els registres corresponents no es poden emmagatzemar a la mateixa posició. En aquests casos cal trobar una altra ubicació on desar el nou registre.

Tècniques més populars de resolució de col·lisions :

Hashing obert[modifica]

En cas de col·lisió s'omple una llista de valors en conflicte (vegeu Fig.2)

Hashing tancat[modifica]

Fig.3 Exemple de col·lisió de les funcions hash: hi ha dues claus amb un mateix índex 873. En aquest cas se soluciona amb Hashing tancat.

En cas de col·lisió s'omple una posició de la taula que estigui buida (vegeu Fig.3)

Referències[modifica]

  1. «Basics of Hash Tables Tutorials & Notes | Data Structures | HackerEarth» (en anglès). https://www.hackerearth.com.+[Consulta: 2 desembre 2017].
  2. Wayne, Robert Sedgewick and Kevin. «Hash Tables» (en anglès). https://algs4.cs.princeton.edu.+[Consulta: 2 desembre 2017].
  3. «SparkNotes: Hash Tables: What is a Hash Table?» (en anglès). http://www.sparknotes.com.+[Consulta: 2 desembre 2017].