Teatre Nacional de Praga

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Teatre Nacional de Praga
Imatge
Nom en la llengua original(cs) Národní divadlo Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusGrup de teatre Modifica el valor a Wikidata
Construcció1881
1r gener 1981 Modifica el valor a Wikidata
Obertura11 juny 1881 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
LocalitzacióPraga Modifica el valor a Wikidata
Map
 50° 04′ 51″ N, 14° 24′ 49″ E / 50.08094°N,14.413583°E / 50.08094; 14.413583
Format perOpera troupe of the National Theatre (en) Tradueix
The Czech National Ballet (en) Tradueix
The National Theatre Drama (en) Tradueix
Laterna Magika (en) Tradueix
Studio ND (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Propietat deMinisteri de Cultura Modifica el valor a Wikidata
Lloc webnarodni-divadlo.cz Modifica el valor a Wikidata
Facebook: narodnidivadlo.cz Modifica el valor a Wikidata

El Teatre Nacional (en txec Národní divadlo), situat a Praga, és el teatre més famós de la República Txeca. La seva importància cultural i el seu simbolisme és central en els últims cent anys de la història de la nació txeca, especialment en la segona meitat del segle xix, en el moment del Renaixement nacional txec.

Avui dia el Teatre Nacional consta de tres conjunts artístics (òpera, ballet i drama), que alternen les seves actuacions en els edificis històrics del Teatre Nacional, l'Òpera de l'Estat (Státní opera) i el Teatre dels Estats (Stavovské divadlo).

Història[modifica]

La primera pedra, el 16 de maig de 1868

El Teatre Nacional és una de les més importants institucions culturals txeques. A mitjan segle xix, Praga és la capital dels estats de la corona de Bohèmia, vassall durant un llarg període del Sacre Imperi Romanogermànic i després l'Imperi Austrohongarès, amb les elits germanitzades; és llavors quan es comença a despertar el sentiment nacional txec, que sacseja la ciutat de la seva letargia. El Teatre Nacional és el catalitzador, el símbol i la il·lustració del renaixement de la cultura txeca.

El Teatre Nacional des de Střelecký ostrov

Per a la seva construcció es va efectuar una subscripció nacional i la primera pedra va ser col·locada el 16 de maig de 1868, en una cerimònia que donà lloc al qual, de fet, fou una protesta política i una demanda en contra de la Viena imperial. La idea de construir un teatre havia nascut a la tardor de 1844 en una reunió de patriotes txecs i fou implementada per František Palacky. El 29 de gener de 1845 es va presentar el projecte a l'Assemblea dels Estats de la corona bohèmia, en el qual es requeria «el privilegi de construir, equipar, mantenir i gestionar un teatre independent txec». Aquest privilegi es concedeix l'abril de 1845. Varen passar sis anys abans de la fundació, l'abril de 1851, de la societat per a la creació d'un teatre nacional de Praga, i un any més tard es va dur a terme una subscripció pública, amb la compra de terres a la vora del riu Vltava davant per davant del fantàstic Castell de Praga, encara que la forma trapezoidal del solar fos un desafiament per als futurs arquitectes.

L'incendi del 12 d'agost de 1881
Interior del teatre

El període d'absolutisme que va seguir la Primavera de les Nacions va retardar temporalment el projecte inicial: sota la direcció de F.L. Rieger, al sud de la parcel·la l'arquitecte Ignac Ullman hi va construir un teatre provisional, que va obrir les portes el 18 de novembre de 1862. Al mateix temps, una nova generació (Sladkovský, Tyrš, Neruda, Hálek) prenia les regnes de l'empresa per a la creació d'un teatre nacional de Praga, amb una nova energia i un pla ambiciós. Sota l'aparença d'un concurs públic, l'arquitecte Josef Zítek, professor de la Universitat Tècnica de Praga, va ser l'encarregat d'elaborar els plans del Teatre Nacional. Les obres van començar el 1867, la primera pedra fou col·locada solemnement el 16 de maig de 1868, els fonaments van concloure el novembre d'aquell mateix any i la construcció principal s'acabà el 1877.

El Teatre Nacional va obrir les portes per primera vegada l'11 de juny de 1881 en honor de la visita de l'arxiduc Rodolf. Es va inaugurar amb l'òpera de Smetana Libuše, composta el 1872. Després d'onze actuacions, el teatre es tancà per enllestir-ne la decoració. Va ser durant aquests treballs finals que es va produir un incendi, el 12 d'agost de 1881. Es va veure com un desastre nacional i una onada sacsejà la societat txeca: en un mes i mig es varen reunir milions de florins per a la seva reconstrucció, que fou confiada a l'alumne de Zítek, l'arquitecte Josef Schulz, el qual defensà un gran disseny d'integració amb el Teatre Provisional, del nou teatre del qual només en quedava la façana i un bloc de cases pertanyent al Dr. Polák, situat darrere del teatre temporal: aquesta fusió dona al teatre la seva inimitable arquitectura actual, sorprenent i composta.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teatre Nacional de Praga