Teletransport quàntic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El teletransport quàntic consisteix en la desmaterialització d'una particula elemental, com electrons o quarks, que traspassant objectes físics es rematerialitza en un altre lloc físic de l'espai, diferent a la posició original de la partícula elemental.

Usant un fet paradoxal de la mecànica quàntica, l'efecte Einstein-Podolsky-Rosen es pot demostrar en el teletransport quàntic. En resum, consisteix a escanejar part de la informació d'un objecte A, que es desitja teleportar, mentre que la resta de la informació no escanejada es duu a altre objecte C, mitjançant l'efecte EPR, que no ha estat prèviament en contacte amb A. Posteriorment, aplicant a C un tractament dependent de la informació obtinguda mitjançant l'escaneig, és possible manipular C per a deixar-lo en el mateix estat que tenia A abans de ser escanejat. En el procés s'efectua el teletransport.


Efecte EPR[modifica]

L'efecte EPR es va establir cap a l'any 1930, quan va aparèixer un article d'Albert Einstein, Boris Podolsky i Nathan Rosen. Cap a 1960, John Bell va mostrar que un parell de partícules barrejades, que han estat en contacte, però que posteriorment s'aparten de manera que no interaccionen directament, poden exhibir individualment un comportament aleatori amb una gran correlació, donant suport a la teoria del teletransport quàntic.

Principi d'incertesa[modifica]

Fins fa poc de temps, el teletransport quàntic no era considerat seriosament pels científics, a causa que calia violar el principi d'incertesa de la mecànica quàntica. Aquesta teoria física suposa que totes les partícules es comporten simultàniament com a partícules i com a ones, que prohibeix que s'extregui tota la informació d'un objecte mitjançant qualsevol mesura. D'acord amb aquest principi, com més exactament s'escaneja un objecte, més se'n pertorba pel procés, fins que s'arriba a un moment en el qual l'estat de l'objecte original ha estat "rebentat", sense haver arribat a extreure informació suficient com per a fer-ne una rèplica. Aquest és un sòlid argument contra el teletransport: si no es pot extreure informació suficient d'un objecte per assolir-ne una rèplica perfecta, podria semblar que no se'n pot assolir una còpia igual.

Referències[modifica]

Enllaç extern[modifica]