Tellerina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb tallarina.
Infotaula d'ésser viuTellerina
Donax trunculus Modifica el valor a Wikidata

Tellerina, Donax trunculus Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseBivalvia
OrdreVeneroida
FamíliaDonacidae
GènereDonax
EspècieDonax trunculus Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

La tellerina, tellina o escopinya francesa (Donax trunculus)[1] és una espècie de mol·lusc bivalve de la família Donacidae. Viu enterrat a la sorra a prop de la costa i és comestible.

Morfologia[modifica]

La petxina és petita (2,5 - 3,5 cm), fràgil, té forma triangular i és d'un color blanc-marronós, amb bandes de color més clar i tonalitats liles, sobre tot a la cara interna.

Ecologia[modifica]

S'estén al llarg de la costa atlàntica des del Senegal fins a l'Atlàntic nord francès així com pel Mediterrani i la mar Negra. És molt freqüent a les costes dels Països Catalans.[2] Es pot trobar des de les costes de les comarques de l'Ebre, a la Costa Brava sobretot al Golf de Roses, a les zones de l'Estartit, l'Escala, el Fluvià i Santa Margarida.

Viu enterrada a la sorra a prop de la costa, fins a uns 20 metres de profunditat. El seu període reproductiu s'estén del mes de març fins al juliol-agost segons les zones i els anys.[2][3]

Usos[modifica]

Es pot pescar amb mètodes artesanals o semi-industrials, com l'arrossegament, les dragues, els rastells o a mà. Són molt usades en tota la cuina mediterrània. Se sol consumir com un aperitiu o com a segon plat, però també com a acompanyament de molts plats de peix. El seu consum a la Costa Brava està documentat des del 1520 en un receptari de cuina catalana.[4]

Referències[modifica]

  1. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 27 febrer 2021].
  2. 2,0 2,1 Manca Zeichen, M. «Biology and Population Dynamics of Donax trunculus L. (Bivalvia: Donacidae) in the South Adriatic Coast (Italy)». Estuarine, Coastal and Shelf Science, 2002, pàg. 971-972.
  3. Cultivo de Nuevas Especies de Moluscos Bivalvos de Interés en Hatcheries. Planes Nacionales de cultivos marinos. 2006-2009. Junta Asesora de Cultivos Marinos (JACUMAR). Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.
  4. «Tellerina de Roses - Gastroteca.cat». [Consulta: 7 agost 2017].