Vés al contingut

Telèfons mòbils intel·ligents amb càmera retràctil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les innovacions tecnològiques que han anat dirigint l'evolució que estan patint els smartphones els últims anys, han portat a la creació d'una nova tendència pel que fa a les càmeres dels telèfons mòbils. Aquests nous models, que van aparèixer per primer cop l'any 2018, es caracteritzen per tenir una càmera que queda oculta quan no se'n fa ús, és a dir, disposen d'una càmera retràctil.

Aquesta nova tendència dels fabricants de smartphones està sent molt important dins la indústria asiàtica,[1] i els primers models han estat d'empreses com Xiaomi o Lenovo.

Primers prototips

[modifica]

Vivo APEX, és la companyia que va presentar el primer prototip de smartphone amb càmera retràctil. Ho va fer al durant el Mobile World Congress l'any 2018, sense anunciar una data de sortida al mercat, ni un preu aproximat del dispositiu. El prototip comptava amb una ràtio de pantalla d'un 98%, amb un lector d'empremta digital integrat a tota la meitat inferior d'aquesta i una càmera frontal retràctil a la part superior.[2] El fet de tenir la capacitat de poder amagar la càmera fa que no sigui necessari dedicar un espai específic de la pantalla per aquesta càmera ni pel micro el qual també queda integrat d'una altra manera. Aquesta càmera era de 8 megapíxels i necessitava tan sols un temps de 0,8 segons per aparèixer.[2] Aquest és un tema molt important a tenir en compte, ja que cada cop ens interessa la immediatesa de les coses i encara més quan es tracta d'aparells electrònics.

Tot i que aquest va ser el primer prototip de smartphone amb aquest sistema d'ocultació, abans que fos presentat, l'empresa Essential d'Andy Rubin, el cofundador d'Android, va ser el primer a patentar aquest sistema.[3] Aquesta patent data del maig de 2016, i el mecanisme va ser anomenat "aparell i mètode per maximitzar l'àrea de visualització d'un dispositiu mòbil".[4]

Les primeres empreses que van comercialitzar els primers telèfons amb aquesta caracteristica van ser Oppo i Vivo, amb els smatphones Oppo Find X[5] i el Vivo Nex.[6] Els quals presenten cadascun d'ells dos sistemes diferents d'ocultació de la càmera. Setmanes després de la presentació d'aquests van aparèixer nous telèfons, seguint aquesta tendència que cada cop tenia més èxit en el sector, com el Xiaomi Mi Mix 3 o el de l'empresa Huawei, amb l'Honor Magic 2, o com sembla que en breus farà Lenovo.[7]

Sistemes d'ocultació

[modifica]

Actualment existeixen dos sistemes d'ocultació de la càmera frontal per aquests tipus de telèfons.

El més utilitzat és el sistema de pantalla lliscant, en el qual la càmera frontal queda oculta darrere la pròpia pantalla del mòbil i la manera d'activar-la és lliscant el cos del propi telèfon.[8] Aquest sistema és el mateix que es va utilitzar en els primers telèfons que podien amagar el teclat, els anomenats telèfons slider. La majoria de fabricants han apostat per aquest sistema, ja que permet activar la càmera manualment i de forma immediata quan requerim el seu ús.

Càmera retràctil del smatphone Vivo Nex

Tot i això, el primer prototip de smartphone amb aquestes característiques presentat per Vivo APEX va apostar per una càmera que s'activava de manera automàtica quan es requeria. Aquests smatphones tenen un mecanisme específic dedicat a pujar i baixar la càmera, gràcies a un petit motor que es troba a l'interior del dispositiu. Aquest sistema disposa d'una molla especial per evitar que el mecanisme es faci malbé a causa d'un cop o d'una pressió excessiva sobre el mòdul on es troba la càmera.[9]

Aquest segon sistema ha estat el menys fructífer, ja que suposa afegir al telèfon un mecanisme especial per aquesta funció en específic. El mercat ha apostat més pel sistema d'ocultació "slider", ja que és més còmode i dinàmic.[7]

Avantatges

[modifica]

El principal avantatge d'aquesta innovació en el món dels smatphones és quelcom que cada vegada preocupa més als usuaris, la superfície cada cop més extensa de la pantalla. Fa anys que es busca la solució definitiva que permeti crear smartphones amb pantalla sense marc, és a dir, aconseguir una superfície frontal total de pantalla útil. Tot i que amb els últims intents, reduint el màxim l'amplada dels marges, fins i tot eliminant-ne els laterals, o creant alternatives com el notch, com va fer l'empresa Apple amb el seu model Iphone X, la indústria mòbil estava cada cop més a prop de crear un smarphone amb el percentatge cos-pantalla més gran, sembla que les càmeres retràctils són la solució definitiva.

Referències

[modifica]
  1. «Teléfonos con cámara retráctil: una tendencia que va a más». [Consulta: 8 desembre 2018].
  2. 2,0 2,1 Araujo, Santi. «98% pantalla y cámara frontal retráctil: Vivo Apex conceptualiza el futuro de los teléfonos móviles» (en castellà), 26-02-2018. [Consulta: 8 desembre 2018].
  3. Fernández, Jorge Sanz. «Así son las cámaras retráctiles que llegarán a los móviles todo pantalla» (en castellà), 05-03-2018. [Consulta: 11 desembre 2018].
  4. Friedman, Alan. «Essential owns patent on a pop-up selfie camera similar to the one on the Vivo Apex concept» (en anglès). [Consulta: 11 desembre 2018].
  5. «Oppo Find X: características, ficha técnica con fotos y precio» (en espanyol europeu). [Consulta: 8 desembre 2018].
  6. «Vivo NEX: características, ficha técnica con fotos y precio» (en espanyol europeu). [Consulta: 8 desembre 2018].
  7. 7,0 7,1 Sanz, Escrito por Jorge. «Móviles con cámara retráctil ¿cuáles serán los siguientes en lanzarse?» (en espanyol europeu), 02-09-2018. [Consulta: 8 desembre 2018].
  8. Sport. «Vivo Nex 2 será el próximo smartphone con doble pantalla y cámara trip» (en castellà), 05-12-2018. [Consulta: 8 desembre 2018].
  9. Garzon, Juan. «Así funciona la cámara oculta del celular Vivo Nex» (en castellà). [Consulta: 8 desembre 2018].