Temporada de patos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaTemporada de patos
Fitxa
DireccióFernando Eimbcke Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióFrida Torresblanco Modifica el valor a Wikidata
GuióFernando Eimbcke Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAlejandro Rosso
Liquits
FotografiaAlexis Zabé Modifica el valor a Wikidata
ProductoraEsperanto Filmoj
DistribuïdorWarner Independent Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenMèxic Modifica el valor a Wikidata
Estrena22 octubre 2004 Modifica el valor a Wikidata
Durada84 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color i en blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia i drama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióMèxic Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis

IMDB: tt0407246 Filmaffinity: 220398 Allocine: 57325 Rottentomatoes: m/duck_season_2006 Letterboxd: duck-season Allmovie: v308617 TCM: 622370 Metacritic: movie/duck-season TV.com: movies/duck-season TMDB.org: 34207 Modifica el valor a Wikidata

Temporada de patos és una pel·lícula mexicana estrenada en 2004, escrita i dirigida per Fernando Eimbcke.[1] Guanyadora del premi a la millor llargmetratge mexicà als Premis Mayahuel i del premi Fipresci per millor pel·lícula mexicana.[2] Guanyadora del Premi Ariel en 2005 a millor pel·lícula, millor director, guió original, entre altres.[3][4]

Repartiment[modifica]

Sinopsi[modifica]

Dos adolescents de la Unidad Habitacional Tlatelolco de la Ciutat de Mèxic es preparen per a passar un diumenge sols en un departament amb els seus jocs de vídeo, còmics i una pizza. A causa d'un tall en l'energia elèctrica, els seus plans canvien radicalment, apareix una veïna adolescent que diu necessitar el seu forn, i un repartidor de pizzes que discuteix amb ells pel temps de lliurament.

Els quatre, entrampats en una situació absurda dins del departament, tracten de desenvolupar les seves respectives rutines, però acaben entaulant relacions personals en expressar els seus conflictes interns. En aquest viatge els mateixos personatges descobreixen coses de si mateixos que no sabien que eren aquí.

Flama ha de decidir amb quin dels seus pares viurà després del seu divorci. Moko tem perdre al seu amic, Flama, pel qual creu tenir sentiments més profunds. La veïna és una joveneta ignorada per la seva família, fins i tot en el dia del seu aniversari. El repartidor de pizzes manté un treball que li resulta frustrant per a poder ajudar a la seva família.

Un pastís improvisat, elaborat per accident amb marihuana, fa sortir sentiments fins llavors ocults en cadascun dels personatges, mentre tots observen esbalaïts el quadre Temporada d'ànecs, penjat en una de les parets del departament.

Sobre el títol[modifica]

El títol de la pel·lícula fa referència a un quadre penjat a la sala del departament: uns ànecs volant sobre un llac. En veure'l, el repartidor de pizzes els conta que els ànecs volen en formació de V amb la finalitat de donar-se suport mútuament, tallant l'aire i girant-se de posició per evitar el cansament.

Una altra explicació del títol deriva de la dita popular El pato tirándole a las escopetas, ue es refereix als qüestionaments fets pels personatges cap a les figures d'autoritat en les seves vides (pares i caps).

Una opció més és la frase popular: "Fer-se ànec", la qual fa referència a una persona desobligada o exempta d'ocupacions, sense fruit ni profit, una persona ociosa.

Comentaris[modifica]

Aquest film ocupa el lloc 33 dins de la llista de les 100 millors pel·lícules mexicanes de la història, segons l'opinió de 27 crítics i especialistes del cinema a Mèxic, publicada pel portal Sector Cine al juny de 2020.[5]

Referències[modifica]

  1. «Temporada de Patos movie» (en anglès). AllMovie, 07-01-2018.
  2. «“Temporada de patos”, de Eimbcke, arrasa con los premios Mayahuel». Revista Proceso, 07-01-2018. Arxivat de l'original el 2018-07-13. [Consulta: 21 març 2021].
  3. «Expondrán fotografías de películas ganadoras de Premio Ariel». Azteca Digital, 07-01-2018. Arxivat de l'original el 8 de gener de 2018. [Consulta: 8 gener 2018].
  4. «47 Premios Ariel (2005) - Películas de 2004». FilmAffinity, 07-01-2018.
  5. Sector Cine. «Las 100 mejores películas mexicanas de la historia», 09-06-2020. [Consulta: 5 juliol 2020].

Enllaços externs[modifica]