Vés al contingut

Teorema de Myers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En geometria riemanniana, el teorema de Myers, també conegut com el teorema de Bonnet–Myers, és un cèlebre teorema fonamental descobert per Sumner Byron Myers l'any 1941. Afirma el següent:

Sigui una varietat riemanniana completa i connexa de dimensió i la curvatura de Ricci de la qual satisfà per un cert nombre real fixat la desigualtat per tot i unitari. Llavors dos punts qualssevol de M poden ser connectats per una geodèsica amb longitud inferior o igual a .

En el cas especial de superfícies, aquest resultat va ser dmostrat per Pierre-Ossian Bonnet l'any 1855. Per a una superfície, les curvatures de Gauss, seccional i de Ricci són totes iguals, però la demostració de Bonnet generalitza fàcilment el cas a dimensions superiors si s'assumeix una fita inferior positiva en la curvatura seccional. La contribució clau de Myers va ser, per tant, la de demostrar que tot el que es necessita per arribar a la mateixa conclusió és una fita inferior per a la curvatura de Ricci.

Corol·laris[modifica]

La conclusió del teorema diu, en particular, que el diàmetre de és finit. El teorema de Hopf-Rinow per tant implica que ha de ser compacte, ja que una bola tancada (i per tant compacta) de radi en qualsevol espai tangencial contínuada en tot per mitjà de l'aplicació exponencial.

Com a cas molt particular, això demostra que tota varietat riemanniana completa, suau i no compacta que és Einstein ha de tenir una constant d'Einstein no positiva.

Com que és connex, existeix el mapa revestiment universal suau Un pot considerar la mètrica pullback π*g en Com que és una isometria local, el teorema de Myers aplica a la varietat riemanniana (N*g) i per tant és compacte i el mapa revestiment és finit. Això implica que el grup fonamental de és finit.

Teorema de rigiditat del diàmetre de Cheng[modifica]

La conclusió del teorema de Myers diu que donats dos punts qualssevol es té dg(p,q) ≤ π/k. L'any 1975, el matemàtic hongkonguès Shiu-Yuen Cheng va demostrar que:

A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a [[Q:Sigui una varietat riemanniana completa i suau de dimensió n. Si k és un nombre positiu amb Ricg ≥ (n-1)k, i si existeixen p i q en M amb dg(p,q) = π/k, llavors (M,g) és simplement connex i té una curvatura seccional constant de k.|Teorema de Myers]]

Referències[modifica]