Vés al contingut

Teoria de l'aprenentatge computacional

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En informàtica, la teoria de l'aprenentatge computacional (o simplement teoria de l'aprenentatge) és un subcamp de la intel·ligència artificial dedicat a estudiar el disseny i l'anàlisi d'algoritmes d'aprenentatge automàtic.[1]

Els resultats teòrics de l'aprenentatge automàtic tracten principalment d'un tipus d'aprenentatge inductiu anomenat aprenentatge supervisat. En l'aprenentatge supervisat, es donen mostres a un algorisme que s'etiqueten d'alguna manera útil. Per exemple, les mostres podrien ser descripcions de bolets i les etiquetes podrien indicar si els bolets són comestibles o no. L'algorisme pren aquestes mostres etiquetades anteriorment i les utilitza per induir un classificador. Aquest classificador és una funció que assigna etiquetes a mostres, incloses mostres que no s'han vist prèviament per l'algorisme. L'objectiu de l'algorisme d'aprenentatge supervisat és optimitzar alguna mesura del rendiment, com ara minimitzar el nombre d'errors comesos en mostres noves.[2]

A més dels límits de rendiment, la teoria de l'aprenentatge computacional estudia la complexitat temporal i la viabilitat de l'aprenentatge. En la teoria de l'aprenentatge computacional, un càlcul es considera factible si es pot fer en temps polinomial. Hi ha dos tipus de resultats de complexitat temporal:

  • Resultats positius – Mostrant que una determinada classe de funcions es pot aprendre en temps polinomial.
  • Resultats negatius – Mostrant que determinades classes no es poden aprendre en temps polinomial.

Els resultats negatius sovint es basen en supòsits comuns, però encara no provats, com ara:

Hi ha diversos enfocaments diferents a la teoria de l'aprenentatge computacional basats en fer diferents supòsits sobre els principis d'inferència utilitzats per generalitzar a partir de dades limitades. Això inclou diferents definicions de probabilitat (vegeu probabilitat de freqüència, probabilitat bayesiana) i diferents supòsits sobre la generació de mostres. Els diferents enfocaments inclouen:

Referències[modifica]

  1. «ACL - Association for Computational Learning» (en anglès).
  2. Brownlee, Jason «A Gentle Introduction to Computational Learning Theory - MachineLearningMastery.com» (en anglès). MachineLearningMastery.com, 11-08-2020.
  3. Valiant, Leslie «Còpia arxivada». Communications of the ACM, 27, 11, 1984, pàg. 1134-1142. Arxivat de l'original el 2019-05-17 [Consulta: 16 febrer 2023].
  4. Vapnik, V.; Chervonenkis, A. Theory of Probability and Its Applications, 16, 2, 1971, pàg. 264-280.
  5. Gold, E. Mark Information and Control, 10, 5, 1967, pàg. 447–474. DOI: 10.1016/S0019-9958(67)91165-5 [Consulta: free].