Vés al contingut

Torre de Solsona

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:24, 31 des 2011 amb l'última edició de Vriullop (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Torre de Solsona
Imatge
Dades
TipusTorre de defensa Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud755 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Seu d'Urgell (Alt Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAl marge dret de la Valira Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 21′ 41″ N, 1° 26′ 59″ E / 42.3614°N,1.44972°E / 42.3614; 1.44972
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1566-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006485 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1766 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC21402 Modifica el valor a Wikidata

La Torre de Solsona és una torre de defensa aïllada que constitueix l'avançada del castell de Ciutat[1], construïda damunt d'un turó entre Castellciutat i la Seu d'Urgell. El turó domina la totalitat de la Seu d'Urgell i fou un punt estratègic important per a la ciutat. Va exercir un paper destacat en la defensa de la ciutat el 1714.

La torre a uns 500 metres del castell, s'edificà en posició avançada. Es més ampla que alta, de forma rectangular i abovedada interiorment. Fou destruïda i actualment es troba en ruïnes tot i que l'espai està arranjat per l'Escola Taller de la Seu d'Urgell i la presideix una senyera que es renovada cada 11 de setembre.

Plenament vinculades amb el castell trobem properes les torres de Solsona, el fortí de la Paella i la Ciutadella, caserna militar bastida a principis del segle XVIII damunt la Torre Blanca en forma de dos migs baluards amb llurs costats flanquejats per una torre hexagonal.

El cercle de torres de defensa de la Seu d'Urgell

Vista de la Seu d'Urgell des de la Torre de Solsona.

El conjunt o cercle de torres de defensa de la Seu d'Urgell és una mica confós. Hi ha constància de l'existència d'una altra torre, anomenada de la Palanca, la qual, pel seu nom, podria estar ubicada prop del riu Segre. En tot cas avui no hi una sola resta d'ella.

La Torre Blanca

De totes les torres de defensa de la Seu d'Urgell la més ben conservada és, sens dubte, l'anomenada Torre Blanca. A banda del seu paper defensiu, essent la més propera a la Ciutadella/Ciutadilla militar (és més, estava dins del recinte militar) alhora que ha desenvolupat altres papers, a banda del, estrictament militar.

Un cop obsoleta la seva funció de defensa militar va passar a ser la cantina dels soldats del Regimiento de Cazadores de Montaña Arapiles nº 62. Anys més tard esdevení la capella del mateix Regiment.

De manera anecdòtica cal dir que l'actual capella (la Torre Blanca), segueix exercint la seva funció de capella, ara però, com a capella de l'Escola Joviat dels Pirineus. Aquesta escola, amb seu a Manresa, va rehabilitar les antigues instal·lacions militars, alhora que va reconvertir-les en una escola de molt prestigi dins del món de l'hoteleria.

Ja per acabar cal dir que, en el decurs de la seva etapa militar, un parell de soldats artistes van decorar la columna central de la capella de la Torre Blanca amb cinc frescos de caire romànic que són dignes de veure. Si hi aneu sereu ben rebuts i us donaran tota mena d'explicacions de bon grat.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre de Solsona
  1. L'Enciclopèdia, la Torre de Solsona.