Usuari Discussió:Vriullop

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

FranSisPac (discussiócontribucions)

Tinc la sensació que, pel seu impacte, això no pot ser un tema nou i, de fet, ja fa temps que m'hi topo. Es tracta de la multitud d'enllaços invàlids (*) a "patmapa", l'antic Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les meves exploracions m'han portat, primer, a "descobrir" la forma "senzilla" d'enllaçar amb les fitxes de l'"invarquit" i, a continuació, a veure que això ja estava inventat i àmpliament utilitzat pel @VriuBot, especialment en les actualitzacions per trencament del "cultura.gencat.cat/invarquit", i també per altres usuaris "humans" (c.c. @KRLS, @Pere prlpz). Per això porto aquí el que inicialment volia posar a les Propostes de la Taverna:

no es podrien corregir via bot tots aquests enllaços substituint "patmapa.gencat.cat/web/guest/patrimoni/arquitectura?articleId=HTTP://GAUDI_ELEMENTARQUITECTONIC_nnnn" pel "invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=nnnn", fins i tot deixant que en el paràmetre "obra" de la referència segueixi sortint el "Pat.mapa" quan hi sigui?

(*) Cercant per contingut em surten 9.545 articles on apareix "pat.mapa" més 147 amb "patmapa", i he pogut comprovar que alguns hi tenen diversos enllaços. És a dir, estem parlant, pel cap baix, d'uns 10.000 enllaços.

Vriullop (discussiócontribucions)
FranSisPac (discussiócontribucions)

... ja m'estranyava! Bona feina! Si et va bé, em posaràs algun avís (potser aquí mateix) quan quedi complet? Gràcies i ànims!

Resposta a «patmapa > invarquit»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Amb la infotaula esdeveniment he mirat de dibuixar el mapa quan té més d'un punt.

Ja vaig fer-ho a infotaula vial per traçar una línia amb un seguit de coordenades

Ara ho he provat posant geotype=MultiPoint i no hi ha problema a representar diversos punts. Però no he sabut com fer per passar-li altres valors com el title o el marker.

Repte 1: poder passar valors.

A més volia poder barrejar punt i línies. Punts quan cada instància té només 1 coordenada i línies quan una instància té més d'una coordenada.

L'exemple ideal ja el teníem a Atemptats de Catalunya de 2017 (Q37001445) i he estat fent diverses proves sense reeixir.

A special:permalink/20954586 hi ha la col·lecció complerta. Des del mapa amb punts identificats + 1 línia dibuixat amb els paràmetres, fins com retorna els multivalors de qualificadors que retornen fets un nyap pels meus interessos (passa primer totes les latituds i després totes les longituds i no posa el separador (;) sinó una coma). També he provat (innocentment) de generar-li els paràmetres de la draw_map, però no li ha agradat gens.

Repte 2: Tenir un formatting per recuperar les coordenades emparellades lat,lon enlloc de separades. Amb això evitaríem tenir malament les coordenades.

Repte3: fer que el draw map entengui una sintaxi sense paràmetres, sinó amb separadors per poder generar un string. Això ens permetrà passar-li informació de les dades complementàries.

I sobre com saber si són coordenades per un punt o per una línia, et deixo triar a tu com fer-ho, tot i que amb l'opció de passar-li valors, ja quedarà clar que totes les coordenades entre valors formen un conjunt


Bé, fes-li un cop d'ull que potser trobes alguna cosa més senzilla.

Vriullop (discussiócontribucions)

L'únic punt solucionable via mòdul Wikidata és el 2). En proves he activat formatting=coord que retorna "lat,lon", però hi ha un problema addicional: cal activar un separador per a subllistes, per a un qualificador amb múltiples valors, per defecte és una coma. Però el problema de fons és que no es tracta d'un objecte MultiPoint sinó de diferents objectes Point més un LineString per acabar-ho de matar.

Amb un objecte MultiPoint només tens un valor title i marker. Per posar diferents títols has de generar diferents objectes Point.

Per generar tots els paràmetres de map draw amb un string cal que el mòdul expandeixi la plantilla. És allò de que primer fa les plantilles i després els invoke, per tant ja no entén els nous paràmetres afegits. Ho he intentat a Special:Permalink/20956550 amb una fórmula rebuscada. Surt la línia de la Rambla però és inapreciable.

Tot plegat estàs demanant un mòdul específic que interpreti un format de coordenades de Wikidata per generar el mapa. No estic segur si és una bona idea, els mapes complexos fan de mal definir a Wikidata. Per casos específics com aquest sempre es pot carregar un .map a Commons. Vols dir que hi ha gaires més casos?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

1) Començo pel final. Segurament no hi ha gaires casos. Però si que volia mirar d'automatitzar quan diverses coordenades han de ser punts (multipoint) i quan han de fer una línia. Ara bé, si assumim com a premissa que no es poden barrejar, llavors crec que ho podré arreglar des de la plantilla, si m'indiquen que volen fer línies, com a {{infotaula vial urbà}}, o punts com a la prova que he posat.

2) El format "lat,lon", si no menja pa, la podries deixar en explotació, ja que si no el tenim cal fer una crida que no és evident, tot i que ho vaig superar a l'esmentada infotaula vial.

3) La prova mola. No entenc perquè no mostra els continguts, tot i que has fet l'intent de passar-li els paràmetres. Ja entenc que no es poden passar dades al multipoint, per això intentava generar els paràmetres. Per tant, això si que seria interessant.

4) Tema a part és la mida de la línia. Que la línia sigui petita és una qüestió de mala sort, però pensa en rutes que tenen punts entremitjos. Però bé, ja he dit que és assumible no barrejar.


Subratllo les meves conclusions òptimes.

merciVriullop (discussiócontribucions)

Què vols dir que la prova no mostra els continguts?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ah si. Perdona, no havia clicat sobre la icona.

Si us plau, deixa-ho uns dies al congelador que provaré casos on no hi hagi coordenades com a qualificador a veure si em funciona amb el mòdul actual.

Vriullop (discussiócontribucions)

Si t'hi has fixat hi ha el nou paràmetre separator2. Això permet separar la llista de coordenades de la Rambla amb punt i coma, diferent del separator de la taula. Per tant, sí que es poden barrejar. El problema del multipoint, a banda de que només té un títol, és que té el mateix format de coordenades que LineString. O s'usa un o l'altre, a no ser que es dupliqui en dos objectes amb les dues opcions.

Sobre formatting=coord, pensant-ho millor es pot deixar obert amb paràmetres a substituir: formatting=$lat,$lon.

Sobre el truc de fer un invoke fictici només per usar el formatting amb una plantilla a expandir, si és útil es pot fer en una nova funció, tipus {{#invoke:Wikidata|expand|{{((}}map draw{{!}}...}}

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Val. Jo deia de provar amb l'actual mòdul per no enredar, però si ja t'està bé, millor. Ara em pensaré com triar icona per passar-li.

Em sembla bé el nou format per les coordenades via substitució.

Lo del mòdul d'expansió, no cal de moment, perquè tinc molt concentrades les crides i quan calgui fer-ho estarà fàcilment controlable.

Vaig a provar-ho !

Resposta a «Mapes amb dades WD»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola, amic. Torno a molestar. Si mires Plantilla Discussió:Telemarató veuràs que demano opinió sobre un canvi i em reclamen (amb raó) que perquè no es mostren les etiquetes en plural (secció "altres elements").

La infotaula no és, encara, multilingüe, però aquestes etiquetes són els valors de la propietat comodí Conté parts del tipus (P2670) i, per tant, els seus continguts són labels d'items conceptuals.

Havia pensat fer servir el case=infoboxdata per convertir-les. Preguntes:

 • el fet que figuri a la taula no provocarà resultats inesperats en altres casos, oi?. Vull dir, si no s'indica case=infoboxdata, sortirà com estigui el label. És així?
 • Tens alguna altra idea per aconseguir pluralitzar ?. Ho dic, perquè les versions multilingües tenen més situacions com aquestes.

Merci

Vriullop (discussiócontribucions)

Conceptualment és correcte. Cada vegada que surti el valor "altre element" quedarà corregit si està a la taula infoboxdata i s'usa case=infoboxdata, per aquesta propietat o per qualsevol altre. Sense el case no farà res, el deixà tal qual. L'alternativa és activar un case=plural. A eu:Module:Wikidata/i18n tenen un case=plurala, però no sé quan ni com l'usen. Seria com els antics femenins. Tinc un mòdul per generar els plurals en català, només falla en casos de dos substantius amb funció atributiva que no pot detectar (tren llitera > trens llitera). Igual que amb els antics femenins es tractaria de tenir una taula de correccions. En aquest cas trauria tots els valors de la propietat en plural.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Veient el que trigaran els lexemes, lo del mòdul automàtic amb llista d'excepcions em sembla una bona solució. Si et resulta farragós posar-t'hi vaig tirant de infoboxdata. Merci,

Vriullop (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Com que has acabat ràpid la feina, tinc un nou repte per tu. Obro fil nou.

Resposta a «etiquetes en plural»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

He participat en una altra proposta d'esborrat de propietat, en aquest cas del gentilici. Mateixes consideracions que amb la denominació femenina.

Però com que soc un lleg en això dels Lexemes, no entenc com funcionarà. Per exemple, per a aquest cas han creat Demònim de (P6271) però mirant l'exemple que hi posen, no entenc on s'haurà de posar i menys com s'haurà de recuperar. M'ajudes ?.


Vriullop (discussiócontribucions)

Com diria l'Astèrix ... aquests romans!

 1. Demònim no existeix en català, és un calc de l'anglès demonym que vol dir gentilici.
 2. No tenim accés Lua als lexemes.
 3. No és possible fer consultes inverses, allò de haswbstatement. Encara que tinguem accés via Lua, no hi ha manera de lligar l'ítem París amb un lexema que tingui llengua=català i "gentilici de"=París. Inviable sense fer una consulta a tota la base de dades.
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ho sospitava. Però si tinguéssim tot això, com seria l'ontologia ?

 • hauríem de crear un lexema per cada gentilici (entenc que el tema multi-llengua segueix igual que amb una Q), que tingués una propietat que apunta a municipi/regió/ etc... ?
 • com quedaria quan tenim més d'una paraula per llengua ? cas gentilici+gènere, o els plurals

Merci

Vriullop (discussiócontribucions)

Un lexema es defineix amb tres valors: lema, llengua i categoria lèxica. Així d:Lexeme:L26359 és parisien+francès+substantiu. Caldria un lexema per parisenc+català+substantiu. També en podria existir un per parisenc+català+adjectiu. O diversos gentilicis com francès+català+substantiu i francés+català+substantiu, o potser un francés+valencià+substantiu (no és broma). El gènere i el nombre són formes del lema. Per exemple d:Lexeme:L8380 és agost+català+substantiu que té les formes singular=agost i plural=agosts, plural=agostos. L'exemple que han posat de parisienne diria que no és correcte, és la forma femenina del lema parisien. Cal pensar que tot el tema lexemes està en proves, cercant solucions i criteris.

Si tots els blockers estiguessin solucionats caldria fer una consulta dels lexemes amb Gentilici de (P6271)=París (Q90) i de la llista obtinguda filtrar per llengua=català i categoria lèxica=substantiu. Si també vols femenins i plurals, del lexema o lexemes obtinguts caldria cercar les formes (L8380-F1...) amb definició de trets gramaticals = femení o plural. Fixa't que llengua, categoria i trets no són declaracions, són part de la definició. Per ara és tot plegat ciència ficció.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

i així, perquè s'empatollen a eliminar propietats prematurament.

Resposta a «Lexemes»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Vull tornar a posar-m-hi amb el tema a veure si puc presentar-ho al WikidataCon de l'octubre. Recordes que quan va aparèixer la crisi dels recursos, varem parlar de canviar els accessos a les labels per tenir una llista carregada al mòdul o similar per evitar els accessos. Podries fer una becaina inspiradora per pensar una solució automatitzada i de baix manteniment manual ?. Merci,

Vriullop (discussiócontribucions)

La conclusió és que obtenir etiquetes d'ítems arbitraris no consumeix recursos, no cal aquesta llista. El problema són els accessos arbitraris a les declaracions. En la infotaula de geografia són:

 • Estructura administrativa via getParentLabels. De municipi a estat poden ser 2, 3 o 4. Aquí no hi ha res a pelar. En cas crític seria usar paràmetres locals suposant que les estructures són estables.
 • Els femenins (en les llengües que els usin). Està revisat el mòdul per a que consulti només els necessaris, no per "si els necessito més endavant" com feia abans per simplicitat. La recomanació és usar case=gender només quan sigui necessari, no sistemàticament en tots els casos. Tampoc en llengües que no tinguin flexió de gènere. Si copien les nostres infotaules estaran usant el gènere innecessàriament i això no es pot evitar. Fins i tot l'anglès pot tenir alguna forma femenina.
 • Les unitats amb codi. La solució ha estat afegir els codis més usats a Mòdul:Wikidata/Units. Els vaig marcar amb el comentari "reiteratius" per recordar per què hi són. Només hi ha els 4 necessaris pel cas d'Alemanya.
 • D'altres. Es poden veure en previsualització, apartat "Elements Wikidata utilitzats en aquesta pàgina", on diu "Declaració". A Alemanya hi vaig posar els paràmetres per l'euro per estalviar un accés arbitrari. Per cert, acabo de veure que torna a consultar
  <Euro (Q4916)> P558 (P558) < objecte o valor >
  , una propietat esborrada. La resta que queden són l'alçada de la muntanya més alta, el sexe de Merkel i de Steinmeier, el femení per canceller.

En resum, la única taula d'escapament d'accessos que tenim és la /Units. A banda de tenir-hi els més usats per efectivitat també és útil per estalviar ensurts per canvis inesperats a Wikidata o vandalisme. Només ens queda pensar si cal alguna altra taula d'aquest tipus, potser recuperar la de femenins amb un altre enfocament.

Un altre punt per atacar-ho és phab:T188492. Al Viccionari en anglès fa temps que tenen problemes amb el rendiment de Lua, i això que no usen Wikidata. Van donant bastonades provant solucions, però no hi ha cap eina que digui on es consumeixen realment els recursos.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

OK. Em quedo més tranquil. Lo de la forma femenina, m'esperaria a veure com evoluciona lo dels lexemes i després decidim.

Resposta a «Infotaula multillengua»
Townie (discussiócontribucions)

No sé què has fet, però amb més de 1.000 visites la teva pàgina d'usuari va ser el sisè article més llegit ahir. Ja hem canviat que no aparegui aquest espai de noms, però gràcies per aquest error tan curiós :)

Vriullop (discussiócontribucions)

Ahir era un dia estrany, però no se m'acut cap justificació, és totalment anormal. Gairebé totes són des de mòbil, però no hi vaig fer res d'especial. També hi ha el Davipar en el 12. Curiós.

Resposta a «Dels més vistos»

Presa de decisió «tancament» de la Viquipèdia

2
Toniher (discussiócontribucions)

Com a viquipedista molt actiu m'agradaria poder convidar-te a qui puguis donar el teu punt de vista en aquesta presa de decisió. Gràcies!

Toniher (discussiócontribucions)

Benvolgut, com a administrador de JS et demanaria si pots donar un cop de mà a @Townie per poder implementar la decisió votada. Gràcies!

Resposta a «Presa de decisió «tancament» de la Viquipèdia»

Segur que ho has mirat 100 cops, però....

5
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Estàs segur que no es poden recuperar statements via backlink ?. O sigui, tots els statements amb property Pnnn = Qmmmmm.

Es comença a qüestionar tenir llistes de sèries històriques dins els items propietari de la llista quan els seus elements tenen un titular que també ho té. Com ara, les obres d'un autor o els alcaldes d'un municipi (que, per cert, poden estar triplicats: a les persones amb Càrrec (P39), a la ciutat amb Cap de govern (P6) o el càrrec amb Titular del càrrec (P1308)

No sé si havíem parlat del ''haswbstatement'' que vaig descobrir ara farà un parell de mesos, però si això existeix com a forma nativa de cerca a WD, sembla fàcil que hi hagi una crida similar des de fora. Ex.: Alcalde de Barcelona (Q12155639) : cercar all: haswbstatement:P39=Q12155639


Segur qe des del darrer cop, ja s'ha inventat....

Vriullop (discussiócontribucions)

No recordo haver-ho mirat 100 cops, ni 1.

El haswbstatement el faig servir sovint. Però el cercador no funciona sobre les dades reals sinó sobre un índex que es crea en paral·lel i amb format adequat pel cercador, en aquest cas el Cirrus.

Via SPARQL també es poden cercar i recuperar moltes coses. Via API segurament també. En aquests casos deu funcionar sobre algun backup, tampoc sobre dades vives, tot i que ho desconec.

Via Lua està limitat per l'extensió Scribunto que l'integra al MediaWiki. Consulta només la pàgina que li diguis. Es poden fer bucles i saltar d'una pàgina a una altra, però no a totes, i amb certes limitacions. Que jo sàpiga no hi ha cap possibilitat de fer cerques ni d'accedir a cap base de dades que no sigui les pròpies pàgines en viu. Tampoc sé si està demanat, caldria poder expandir una pàgina especial, en aquest cas la cerca, i obtenir una taula amb els resultats.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Probablement, amb un SPARQL n'hi hauria prou -com fa el wikidata list-, però el tema és com invocar-lo des de wiki, plantilla o via un mòdul fet en lo que sigui.

El que dius de fer bucles i salts està bé, però cal saber a on. Precisament els accessos per backlink segueixen un index que, si no m'erro, és al que no tenim accés.

Ara fa poc vaig estar en una discussió en que deien que estava bé tenir la trajectòria dels esportistes pels diferents equips, però no volien tenir els jugadors dins l'item de l'equip. Obvi, és redundant. Llavors, com pots construir la plantilla d'una temporada en concret ?.

Bé, si tens alguna inspiració, ja m'ho diràs

Townie (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Doncs, quin panorama. Està aturada fa un any !!.

Merci

Resposta a «Segur que ho has mirat 100 cops, però....»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola, amic. Com va la primavera ?.

Veuràs, he copiat/adaptat la {{Claim}} des de WD. Una de les funcions que té (i jo no havia fet servir mai quan l'he fet servir a WD) és que la propietat que vols representar li puguis dir pel nom en lloc de dir la seva P. Per a fer això, invoca https://www.wikidata.org/wiki/Module:Properties que, com veuràs, sembla que s'ha de mantenir a mà.

Pregunta: tenint en compte que anem per +6000 propietats i tenim multilingüisme:

A) optaries per copiar-la tal qual traduint-la?

B) t'animaries a fer una cosa ben parida que carregui el contingut / faci una cerca per nom de la propietat en la lang corresponent ?

C) passaries d'aquesta funcionalitat i qui vulgui fer servir la {{claim}} que escrigui el codi de propietat?.

Vriullop (discussiócontribucions)

Lua ja resolt l'id amb el nom, però en la llengua local: mw:Extension:Wikibase Client/Lua#mw.wikibase.resolvePropertyId. El Module:Properties ja usa aquesta funció i no sé per què té la taula, no li cal. A Wikidata, en anglès, prova {{claim|Q461371|heritage designation|BCIN}}, funciona amb una propietat no inclosa en la taula. Pots copiar aquest mòdul sense necessitat de traduccions, deixant la taula buida, llavors funcionarà {{claim|Q461371|estatus patrimonial|BCIN}} o en cada wiki amb la llengua local.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Merci. Ara m'ho havia saltat, però prefereixo tenir la màxima compatibilitat amb aquestes plantilles que són utilities universals. Salut !

Vriullop (discussiócontribucions)

Pensant-ho bé la taula del mòdul funcionarà com a àlies de les propietats. Si hi defineixes ["codi BCIN"]=1586, a més dels normals "P1586", "1586" i "codi de Bé Cultural d'Interès Nacional" funcionarà també amb "codi BCIN".

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ben vist, perquè alguns noms de propietats són difícils de recordar. Tot i que dubto que hom faci servir el llenguatge natural com a via més "fàcil" de recordar-les.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Resposta a «Mòdul:Properties»
Manlleus (discussiócontribucions)

Bones, he vist que alguns edificis de Mollerussa tenen a la infotaula i la primera línia de la introducció erròniament com a Pla de l'Estany quan és Pla d'Urgell. Què podem fer-hi? Salutacions

Vriullop (discussiócontribucions)

Estava detectat a Tema:Uw07oygtrlstf44m. En aquest cas l'hi ha passat el bot a la categoria per corregir-ho.

Resposta a «Error Pla de l'Estany/Pla d'Urgell»