Torre de Cala Pi

(S'ha redirigit des de: Torre de cala Pi)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre de Cala Pi
Imatge
Dades
TipusTorre de sentinella Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaLlucmajor (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCala Pi Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 21′ 41″ N, 2° 50′ 07″ E / 39.3615°N,2.83528°E / 39.3615; 2.83528
Bé d'interès cultural
Data30 novembre 1993
IdentificadorRI-51-0008437

La torre de Cala Pi és una torre de vigilància i defensa situada a la costa del migjorn del terme municipal de Llucmajor, Mallorca.

La torre de Cala Pi[1] està situada damunt una petita península a l'entrada de Cala Pi, al sud de Mallorca, a uns 19,5 m per damunt del nivell del mar. El motiu per què es va bastir aquesta torre fou l'amenaça que comportaven els atacs de pirates i corsaris otomans. Per a defensar la vila de Llucmajor es pensà a construir a la costa les torres del Cap Enderrocat, la torre del Cap Blanc, la torre de Cala Pi i la torre de s'Estelella.[2]

Cala Pi, pel fet d'estar entre penya-segats era de difícil desembarcament i accessible només amb una escala de corda. Per això la torre de Cala Pi seria la darrera a fer-se a la marina de Llucmajor. El mestre d'obres fou Joan Pons, i fou acabada el 1663. La torre és cilíndrica en la meitat superior i tronco-cònica en la inferior. L'alçària és de 10,2 m, però li manca el parapet. Té un diàmetre a la terrassa de 8 m i de 10 m al peu. La construcció és de pedres lligades amb argamassa. Tot el primer cos de l'edifici és compacte i la cambra es troba al pis, arribant al portal per una escala de corda. El portal és un bell arc de marès de mig punt -molt poc freqüent a les torres marítimes. La terrassa és circular, amb un diàmetre de 8 m. Manca el parapet, que per les restes, no tendria més de 0,6 m de gruixa, i aproximadament uns 2 m d'alçària.

Cap a l'any 1970, la torre fou restaurada pels seus propietaris d'acord amb el projecte redactat el 1967 per l'arquitecte Antoni Alomar.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre de Cala Pi
  1. «Torre de Cala Pi». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Calviño, C; Clar, J.; Grimalt, M. Llucmajor. Palma: Hora Nova, 2000 (Guia dels pobles de Mallorca). 
  3. «Història. Construccions històriques». Ajuntament de Llucmajor. Arxivat de l'original el 31 d’octubre 2007. [Consulta: 28 abril 2010].