Vés al contingut

Tractament penitenciari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El tractament penitenciari és un conjunt de mesures i activitats que s'apliquen a les persones privades de llibertat per a garantir el seu dret a la reinserció social. Aquestes mesures i activitats tenen com a objectius principals la prevenció de la reincidència i la rehabilitació dels reclusos.[1]

El tractament penitenciari inclou diferents tipus d'intervencions, com ara l'atenció a les necessitats bàsiques dels reclusos, la formació i l'educació, les activitats laborals, les activitats de temps lliure, l'atenció a la salut i la gestió dels programes de reinserció social.

Aquestes intervencions estan encaminades a millorar les habilitats i competències dels reclusos, a fomentar la seva responsabilitat i a reduir els factors de risc que poden portar a la reincidència. El tractament penitenciari també busca establir una relació de confiança entre els reclusos i els professionals que treballen en els centres penitenciaris.[2]

El tractament penitenciari és una responsabilitat compartida entre les autoritats públiques i les organitzacions de la societat civil que treballen en aquest àmbit. També és important la participació i el suport de les famílies i la comunitat en el procés de reinserció dels reclusos.

Referències[modifica]

  1. «Noticias Jurídicas» (en castellà). [Consulta: 13 desembre 2021].
  2. «BOE.es - BOE-A-1979-23708 Ley Orgánica 1/1979, de 26 de septiembre, General Penitenciaria.». [Consulta: 14 desembre 2021].