Tractament penitenciari

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El tractament penitenciari.

1. CONSIDERACIONS GENERALS.

1.1. Concepte i característiques

Segons l'art. 59 LOGP el tractament és el conjunt d'activitats dirigides a aconseguir la reeducació i reinserció social, matèria que, tant en la LOGP com en el RP, reben respectivament un títol independent.

Aquestes activitats poden consistir en qualsevol ajuda de tipus mèdic, psiquiàtric, psicològic, pedagògic, laboral o social sent el seu límit el respecte als drets constitucionals no afectats per la condemna, art. 60.2 LOGP, amb la qual cosa quedarien proscrits aquells que anul·len la personalitat (v. Gr. El conductisme més agressiu) o els que puguin suposar una agressió física (v. Gr. La castració).

La seva finalitat consisteix a aconseguir que l'intern sigui una persona amb la intenció i capacitat de viure respectant la llei i subvenir a les seves necessitats, referència que, tot i tenir el sentit de portar una vida allunyada del delicte, ha estat criticada per la menció a la intenció com a element subjectiu i personal de l'intern, en el qual no s'ha d'intervenir, llevat que es vulgui confondre Dret amb Moral.

Article 59 LOGP:

1. El tractament penitenciari consisteix en el conjunt d'activitats directament dirigides a la consecució de la reeducació i reinserció social dels penats.

2. El tractament pretén fer de l'intern una persona amb la intenció i la capacitat de viure respectant la llei penal, així com de subvenir a les seves necessitats. Amb aquesta finalitat, es procurarà, en la mesura del possible, desenvolupar en ells una actitud de respecte a si mateixos i de responsabilitat individual i social respecte a la seva família, al proïsme ia la societat en general.