Trading

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Als mercats de valors, el trading (en català negociació borsària) és l'especulació sobre instruments financers amb l'objectiu d'obtenir un benefici. El trading es basa principalment en l'anàlisi tècnica i l'aplicació d'una estratègia concreta per operar.

Les persones que exerceixen la professió de trading se'ls coneix com a traders (o, alternativament, operadors o negociadors per compte propi),[1] els quals poden treballar de forma independent, en un fons d'inversió, en un banc o en una altra entitat financera.[2] Els traders es classifiquen en scalpers, day traders, swing traders i position traders depenent de la durada de les seves operacions. Allò oposat a un trader és un inversor, que opera per naturalesa a llarg termini. Un trader pot actuar com a agent intermediari, especulador, arbitratgista o operador de cobertura, amb l'objectiu d'obtenir un benefici. Poden a més de ser traders particulars i gestionar el seu propi capital, gestionar capital de tercers com a money managers.

Formació i remuneració[modifica]

Un trader sol tenir una formació en ciències exactes o socials (Economia, Administració, Comptabilitat, Psicologia, Enginyeria) amb coneixements no només en finances, sinó també en matemàtiques i estadística.[3]

Als bancs i fons, les remuneracions solen ser altes comparat a altres professions, pels "bonus" que cobren a final d'any segons què han guanyat per a l'entitat. El bonus pot esdevenir diverses vegades el sou fix. La carrera sol ser força curta (poques persones tenen més de 40 anys), però amb la crisi del 2008-2012, aquest fet té tendència a canviar. Una de les justificacions dels sous i bonus alts és l'estrès que genera el mercat, i la responsabilitat deguda a la quantitat de diners que s'està gestionant de vegades per una sola persona (inversions de desenes de milions).[4]

Un trader opera als mercats a curt termini i aspira a tenir una rendibilitat ràpida, però la recerca de diners per mitjà de les activitats a curt termini als mercats financers és contrària a algunes morals religiosa.[5][6]

Un trader independent també pot tenir molt bons resultats, però molt pocs tenen aquesta consistència. Una professió relacionada amb la del trader és la del broker o corredor de borsa, si bé aquest últim es limita a intermediar entre compradors i venedors, portant-se una comissió per cada operació, mentre que el trader compra i ven actius per a si mateix buscant un benefici en la diferència entre el preu de la compra i el de la posterior venda o viceversa.

Alguns traders cèlebres[modifica]

Entre molts altres traders cèlebres es troben Jesse Livermore, Jim Rogers [cal citació], Steve Cohen [cal citació], Paul Tudor Jones [cal citació], John D. Arnold [cal citació], John Paulson [cal citació], Ray Dalio.[2] També fou força conegut en Nick Leeson, [cal citació], empleat del Baring Brothers qui en 1995 va fer-lo fallir amb una pèrdua 827 milions de lliures fonamentalment especulant en contractes de futurs utilitzant com a garanties el capital de l'entitat.

Estratègies del trader[modifica]

Un trader utilitza una o diverses combinacions d'estratègies fonamentant les seves decisions en diverses anàlisis. Aquests poden ser:[7]

  • Anàlisi tècnica: el trader utilitza l'anàlisi de gràfiques per intentar predir preus futurs i corbes de tendències.
  • Anàlisi fonamental: s'utilitza la informació comptable de l'empresa per avaluar la tendència del preu.
  • Anàlisi macroeconòmica: es tenen en compte les variacions que hi hagi a l'economia.
  • Anàlisi quantitativa: s'usa l'estadística per predir moviments als preus.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «trader es operador o negociador por cuenta propia» (en castellà). [Consulta: 26 juny 2018].
  2. 2,0 2,1 Los 'traders' más célebres del mundo, el economista, 13/9/2010
  3. BBVA. «¿Qué estudiar para ser un buen ‘trader’?» (en castellà). BBVA NOTICIAS, 15-03-2018. [Consulta: 10 maig 2019].
  4. JOURNAL, Susanne Craig Staff Reporter of THE WALL STREET. «Street's Weather: Bonus Showers» (en anglès americà). WSJ. [Consulta: 22 febrer 2018].
  5. «Investir en bourse, est-ce bien catholique ?» (en francès). www.edubourse.com. Arxivat de l'original el 2021-01-19. [Consulta: 22 febrer 2018].
  6. «[sites.google.cat/site/tradingonlineamoralproblem/ Tradingonline-a-moral-problem]». sites.google.com. [Consulta: 22 febrer 2018].
  7. «Traders» (en castellà). Rankia. [Consulta: 22 febrer 2018].