Traducció (genètica)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Diagrama de la translació de mRNA i la síntesi de proteïnes pel ribosoma

Traducció (en anglès; translation) en la biologia molecular i la genètica és el tercer estadi de la biosíntesi proteica (part del procés de l'expressió gènica). En la traducció l'ARN missatger (mRNA) produït per transcripció es descodifica pels ribosomes per a produir una cadena d'aminoàcids específica o polipèptid, que més tard serà plegada dins una proteïna activa. En els bacteris la traducció ocorren en el citoplasma. En els eucariotes la traducció ocorre a través de la membrana del reticle endoplasmàtic en un procés anomenat síntesi vectorial. Molts tipus d'ARN transcrit com l'ARN de transferència, ARN ribosòmic i ARN nuclear petit no experimenen la traducció a proteïnes.

Hi ha quatre fases en la traducció: activació, iniciació, elongació i terminació (totes les fases descriuen el creixement de la cadena d'aminoàcids que és el producte de la translació). Els aminoàcids són portats als ribosomes i enssamblats en proteïnes.

Un gran nombre d'antibiòtics actuen inhibint la traducció. Els ribosomes procariotes tenen una estructura diferent dels ribosomes eucariotes i així els antibiòtics poden actuar sobre infeccions bacterianes sense detriment dels hostes eucariotes.

Mecanisme bàsic[modifica]

Un ribosoma traduint una proteïna. Els tRNAs estan acolorits de blau fosc.
Estructura terciari del tRNA. CCA cua en taronja, Tija acceptora en porpra, braç D en roig, braç Anticodon en blau amb Anticodon en negre, braç T en verd.

El procés bàsic de la producció de proteïna és l'addició d'un aminoàcid a la vegada al final d'una proteïna. Aquesta operació la fa el ribosoma. Escollir el tipus d'aminoàcid ho determina una molècula de mRNA.[1]


Referències[modifica]

  1. Neill, Campbell. Biology; Fourth edition. The Benjamin/Cummings Publishing Company, 1996, p. 309,310. ISBN 0-8053-1940-9. 

Bibliografia[modifica]

  • Champe, Pamela C; Harvey, Richard A; Ferrier, Denise R. Lippincott's Illustrated Reviews: Biochemistry. 3rd. Hagerstwon, MD: Lippincott Williams & Wilkins, 2004. ISBN 0-7817-2265-9. 
  • Cox, Michael; Nelson, David R.; Lehninger, Albert L. Lehninger principles of biochemistry. 4th. San Francisco...: W.H. Freeman, 2005. ISBN 0-7167-4339-6. 
  • Malys N, McCarthy JEG «Translation initiation: variations in the mechanism can be anticipated». Cellular and Molecular Life Sciences, 68, 6, 2010, pàg. 991–1003. DOI: 10.1007/s00018-010-0588-z. PMID: 21076851.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Traducció

http://golfwang.com/