Tragopan sàtir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tragopan satyra)
Infotaula d'ésser viuTragopan sàtir
Tragopan satyra Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nombre de cries2,4 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN22679157 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreGalliformes
FamíliaPhasianidae
GènereTragopan
EspècieTragopan satyra Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Distribució
Endèmic de

El tragopan sàtir (Tragopan satyra) és una espècie d'ocell de la família dels fasiànids (Phasianidae)[1] que habita boscos de coníferes i de fulla caduca a l'Himàlaia del nord de l'Índia i el sud-est de Tibet.

És un gros ocell que s'assembla al faisà. El mascle té la cara negra amb les galtes i la barbeta de color blau fosc, i l'esquena i la part superior de color marró grisenc. Té taques blanques per tot arreu. El mascle és l'únic tragopan que té punts blancs al pit vermell. La femella és de forma semblant, però tota marró amb fines ratlles blanques a l'esquena i ales de color marró vermellós. Es troba en boscos densos, on s'alimenta al sòl. El crit és un «guaaa» nasal i lamentós.[2]

Resideix en boscos humits d'alzines i rododendres amb sotabosc dens i matolls de bambú, bosc mixt, matolls i barrancs densament vegetats, normalment entre 2.200 m i 4.250 m en època de cria, de vegades baixant fins als 1.800 m a l'hivern.[3]

Estat de conservació[modifica]

A la Llista Vermella de la UICN és classificat com gairebé amenaçada.[3] Pateix la caça excessiva: ocasionalment és atrapada per la població local per menjar.[4] El seu hàbitat s'empitjora per la desforestació i la degradació de l'hàbitat a causa de la recol·lecció de fusta, incendis no planificats, recollida de llenya i farratge i pastura de bestiar.[5] Algunes zones, com la zona de Pipar-Santel del Nepal, es podrien pertorbar per la collita comercial de plantes medicinals i culinàries.[5]

Referències[modifica]

  1. «Tragopan sàtir». Diccionari dels ocells del món. TERMCAT. [Consulta: 25 desembre 2022].
  2. McGowan, Philip J.K.; Kirwan, Guy M. J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D. A. Christie, and E. de Juana. Birds of the World (en anglès). Cornell Lab of Ornithology, 2020. DOI 10.2173/bow.blytra1.01. 
  3. 3,0 3,1 Birdlife International «Satyr Tragopan Tragopan satyra» (en anglès). Llista Vermella de la UICN, 2016. DOI: 10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22679157A92804874.en.
  4. Chouddhury, Anwarudding «Birds of Eaglenest Wildlife Sanctuary and Sessa Orchid Sanctuary, Arunachal Pradesh, India» (pdf) (en anglès). Forktail, 19, 2003, pàg. 0-13.
  5. 5,0 5,1 Poudyal, Laxman; 4th International Galliformes Symposium «Status of Galliformes in Pipar Pheasant Reserve and Santel, Annapurna, Nepal». International Journal of Galliformes Conservation, 2000, pàg. 49-55.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tragopan sàtir