Transductor ortomodal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tranductor ortomode (Portenseigne, França)
Transductor ortomode, polaritat horitzontal i vertical
Costat de l'antena d'un OMT

Un transductor ortomodal, transductor ortomode o OMT (per les seves sigles en anglès:orthomode transducer) és un component de conducte de microones de la classe de circuladors de microones. Es coneix comunament com un duplexor de polarització.

Aplicacions[modifica]

Els transductors ortomode serveixen tant per combinar, com per separar dos camins de senyals de microones polaritzades ortogonalment.[1] Una de les rutes la forma l'enllaç ascendent (uplink), que es transmet a través de la mateixa guia d'ona que l'enllaç descendent (downlink). Tal dispositiu pot ser part d'un alimentador d'antena[2] de VSAT terrestre o un alimentador de radiocomunicació terrestre per microones ; per exemple, els OMTs s'utilitzen sovint amb una botzina d'alimentació per aïllar les polaritzacions ortogonals d'un senyal i per transferir els senyals de transmissió i recepció a diferents ports.[3]

Unitat exterior[modifica]

La unitat exterior (Out-door Unit o ODU, en anglès) sol estar formada per un feedhorn, OMT, BUC (Block Up-link Converter) i LNB (Low-Noise Block Down Converter).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «orthomode transducer». Institute for Telecommunication Sciences, 23-08-1996. [Consulta: 29 juny 2013].
  2. Antenna feed (anglès)
  3. Bartlett, Mike. «FAQ». SAS Ltd, 2010. Arxivat de l'original el 2013-07-06. [Consulta: 29 juny 2013].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Transductor ortomodal