Transrapid

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Transrapid

El Transrapid és un monorail de tecnologia alemanya que es desplaça mitjançant sistemes de levitació magnètica.

El monorail circula sobre una via ampla, situada sobre pilars a vuit metres d'alçada sobre el terra. La via és de metall i disposa d'uns electroimants que eleven el monorail a 15 mil·límetres, de manera que no toca i, al contrari, el monorail pot passar per zones on existeix una lleugera capa de neu o gel. En ambdós costats de la via hi ha altres electroimants que tenen la funció de guiar el monorail i mantenir-lo en la posició correcta.

La velocitat màxima del Transrapid és de 500 km/h, motiu pel qual té avantatge rspecte als trens convencionals d'alta velocitat, que arriben a una velocitat màxima de 350 km/h.

El Transrapid ha estat desenvolupat en l'últim decenni del segle XX per les empreses Thyssen-Krupp AG i Siemens AG. A més a més de diversos monorails, van construir un tram de prova de diversos quilòmetres de longitud. Els ferrocarrils federals alemanys havien previst com a primera línia regular del Transrapid la connexió entre Hamburg i Berlín. No obstant això, el govern alemany no va facilitar els mitjans financers necessaris, i de moment no s'ha construït cap trajecte regular a Alemanya.

La Xina s'ha interessat pel Transrapid, i des de 2003, el primer Tren Maglev comercial connecta Shanghai i l'Aeroport Internacional de Pudong en un trajecte de 30 km que consisteix en una via doble d'anada i tornada. Actualment es troba en estudi la construcció d'un trajecte de més longitud, que enllacaria Xangai amb diverses ciutats situades al nord.

El dia 22 de setembre del 2006 un accident d'un Transrapid va matar 23 persones a Emsland. Cal remarcar, però, que l'accident no fou per cap error tecnològic. Mentre s'estava realitzant una prova del tren de levitació magnètica, en la qual es permet que hi vagin viatgers per provar-lo, es van trobar amb una màquina de manteniment de la via al mig del trajecte.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Transrapid