Vés al contingut

Tro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Thunder Claps

El tro és el so provocat per l'escalfament i expansió sobtats de l'aire al voltant d'un llamp i que es produeix després del llampec durant una tempesta.[1] En aquest procés l'aire arriba a més de 43.000 graus Celsius, cosa que fa que s'expandeixi ràpidament i en refredar-se torni a contraure's.[2]

Com que el so i la llum viatgen a velocitats diferents a través de l'atmosfera,[3] es pot mesurar el lapse de temps entre tots dos per fer una estimació de la distància a la qual s'ha produït el llamp. La velocitat del so [4] a l'aire és aproximadament d'uns 340 m/s, mentre que la velocitat de la llum és tan ràpida que el llamp es veu al cap de només uns quants microsegons d'haver-se originat l'esdeveniment; així, doncs, es pot calcular la distància a la qual s'ha produït un llamp a raó d'un kilòmetre per cada de 3 segons de temps que passa entre que es veu el llamp i se sent el tro.

És l'ona de xoc causada per un llamp quan aquest escalfa instantàniament l'aire que l'envolta a més de 43.000 graus Celsius. Aquest aire supercalent s'expandeix molt ràpidament i en refredar-se es torna a contraure. Aquesta ràpida expansió i contracció genera ones de xoc que són les que fan el soroll que coneixem com a tro.

Cultura popular[modifica]

Moltes cultures tenien una divinitat per al tro, com el Thor nòrdic. A vegades estava associada a la dels llamps, com el Zeus grec. Els asteques veneraven Xolotl com a causant del tro. Totes aquestes pensaven que el déu causava el tro fent un soroll amb un objecte especial, com un plateret o un martell.

Hom diu que El bon Déu arrossega els mobles quan trona.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tro
  1. «Llamps i trons llunyans». Meteocat. Gencat. [Consulta: 24 febrer 2015].
  2. «graus Celsius - Traducción al español – Linguee». [Consulta: 13 novembre 2018].
  3. «L'atmosfera». [Consulta: 13 novembre 2018].
  4. «Converteix Velocitat, Velocitat del so». [Consulta: 13 novembre 2018].


Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Tro