Turisme responsable

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Quítxues del Perú

El turisme responsable o turisme sostenible és un tipus de turisme que respon a les necessitats dels turistes i de les regions receptores actuals, alhora que protegeix i millora les seves oportunitats del futur. Està enfocat cap a la gestió de tots els recursos de manera que es satisfacin totes les necessitats econòmiques, socials i ètiques, i respectant la integritat cultural, els processos ecològics essencials, la diversitat biològica i els sistemes de suport de la vida.

Les activitats turístiques formen part del motor que genera el creixement econòmic del territori on es duen a terme. L'ús dels serveis que cada visitant fa en el país d'acollida incideix directament en diferents àmbits: transport públic, allotjament, comerços, oferta d'oci o cultura...

El turisme pot esdevenir un bon dinamitzador econòmic i una eina útil pel que fa al desenvolupament cultural d'un territori. Desgraciadament en moltes ocasions i en diferents punts del planeta, l'acció turística dóna lloc a l'existència de grans desequilibris socials que fan créixer la diferència entre rics i pobres de manera desmesurada. Aquestes diferències són provocades per la imminència del capitalisme impacient, que prioritza la satisfacció de les pròpies necessitats, el confort personal i el benefici a curt termini sense tenir en compte la realitat cultural, social o mediambiental del territori que visita.

El turisme responsable, pretén que les empreses del sector formin part del desenvolupament social de les zones turístiques on duen a terme la seva activitat, això vol dir que han d'actuar tenint en compte els interessos de les comunitats locals.

El turisme responsable és un tipus de turisme compromès amb la realitat social, cultural, econòmica i ecològica del país que acull. Alguns dels seus objectius són:

 • Desenvolupar models turístics sostenibles.
 • Denunciar els impactes negatius del turisme ordinari i recolzar els col·lectius afectats.
 • Garantir unes condicions laborals justes a les persones que hi intervenen.
 • Donar a conèixer la realitat de països en via de desenvolupament.

A més aquest tipus de turisme afavoreix que el turista formi part de la vida del lloc que visita, aquest fet garanteix nous punts de vista i noves experiències que garantiran una visió més àmplia de la realitat mundial.

Comparativa entre el turisme de masses i el turisme responsable[modifica]

Característiques del turisme de masses[modifica]

 • Estratègies de desenvolupament: Gran escala (Grans construccions), alteració del paisatge.
 • Oferta turística: Inversors i operadors estrangers, empreses grans, cadenes i multinacionals, oferta estandarditzada, treballadors sense formació.
 • Demanda turística: Turistes passius, grups grans, programa organitzat, falta d'interès en l'entorn i cultura locals.

Característiques del turisme responsable[modifica]

 • Estratègies de desenvolupament: Petita escala (restauració edificis existents), poca alteració del paisatge.
 • Oferta turística: Inversors i operadors locals, oferta especialitzada, empreses petites i mitjanes, treballadors amb formació.
 • Demanda turística: Turistes actius, grups reduïts i viatgers individuals, programa personalitzat, interès en l'entorn i cultura.

Com es fa turisme responsable?[modifica]

La premissa del turisme responsable és: “Gaudeix però no destrueixis”

En el turisme responsable, els viatgers haurien de triar petits hotels locals en comptes de grans cadenes hoteleres, moure’s en transport públic, o anar a comprar a petits comerços o cooperatives, aquestes petites accions beneficien al país que ens acull. La persona que viatja responsablement no obliga a la població autòctona a adaptar-se als seus gustos i necessitats, al contrari, s'adapta als costums, en surt beneficiat i aprèn de l'experiència.

Per altra banda, per ser ben rebut és necessari que el turista sigui respectuós amb les tradicions locals. Algú que se senti superior i que no estigui disposat a adaptar-se estarà posant una barrera davant de les noves experiències.

En moltes ocasions, el turisme responsable és gestionat per organitzacions no lucratives (ONL), que ofereixen als usuaris una formació prèvia sobre la situació política, social i econòmica del país que acull. Aquestes organitzacions, compten amb relacions de cooperació amb moviments socials del Nord i del Sud. Actuen per la construcció d'un món millor contribuint a la creació d'un model de vida alternatiu basat en el treball comunitari, el compromís social i el respecte i comprensió per totes les cultures.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

 • C. Tudurí y colaboradores de turismo justo. (2007) “Turismo responsable. 30 propuestas de viaje” ed, Alhena Medina.
 • P. Fullana i S. Ayuso. (2001) “Turisme sostenible” ed, Rubes. Generalitat de Catalunya Departament de Medi Ambient.
 • Revista Integral. Guia del consumo responsable.(2010) Nº5 ed, MC

Enllaços externs[modifica]