Tirans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tyranni)
Infotaula d'ésser viuTirans
Tyranni Modifica el valor a Wikidata

Tyrannus forficatus
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
SubordreTyranni Modifica el valor a Wikidata
Infraordres
  • Eurylaimides
  • Tyrannides

Tyranni o suboscines és un dels subordres d'ocells de l'ordre dels passeriformes. Agrupa més de 1000 espècies, la majoria de les quals habiten en Amèrica de Sud.

Es diferencien anatòmicament de l'altre gran subordre, els Passeri o oscines, en diferències en la musculatura de la siringe, que els fan molt menys capacitats per al cant. Les diferències morfològiques, les seqüències d'ADN mitocondrial i nuclear, la biogeografia i els escassos registres fòssils, també donen suport al fet que ambdós subordres són clades evolutivament diferenciats.

Taxonomia[modifica]

Arran llurs estudis d'hibridació d'ADN, Sibley i Ahlquist van incloure la família dels acantisítids (Acanthisittidae) dins el subordre Tyranni, però avui amb aquests ocells neozelandesos es fa un subordre independent.[1] S'han distingit dos clades principals, als que s'ha donat categoria de infraordre, i que agrupen per una banda totes les espècies del Nou Món excepte Sapayoa aenigma, que és classificat junt les espècies del Vell Món, que viuen al voltant de l'oceà Índic.[2][3] El Congrés Ornitològic Internacional (versió 2.6, 2010) reconeix 309 gèneres amb 1295 espècies vives:

A més es reconeixen dos espècies de difícil ubicació (incertae sedis):

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tirans
  1. ADN i classificació dels Passeriformes
  2. Irestedt, M., U. S. Johansson, T. J. Parsons, and P. G. P. Ericson. 2001. Phylogeny of major lineages of suboscines (Passeriformes) analysed by nuclear DNA sequence data[Enllaç no actiu]. J. Avian Biol. 32:15-25.
  3. Barker, F. K., G. F. Barrowclough, and J. G. Groth. 2002. A phylogenetic hypothesis for passerine birds; Taxonomic and biogeographic implications of an analysis of nuclear DNA sequence data. Proc. R. Soc. Lond. B 269:295-308.