Irene de Khazària

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tzitzak)
Infotaula de personaIrene de Khazària
Biografia
Naixementsegle VIII Modifica el valor a Wikidata
Mort750 Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortTrastorn puerperal Modifica el valor a Wikidata
Emperadriu romana d'Orient
741 – 750
← MariaMaria → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirana Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolEmperadriu consort Modifica el valor a Wikidata
CònjugeConstantí V Modifica el valor a Wikidata
FillsLleó IV Modifica el valor a Wikidata
PareBihar Modifica el valor a Wikidata

Irene de Khazària, nascuda amb el nom de Tzitzak (en turc Çiçek), que va morir cap al 750, va ser una princesa khàzar, filla del kagan Bihar. Va ser emperadriu de l'Imperi Romà d'Orient després del seu matrimoni amb l'emperador Constantí V, que va regnar del 741 al 775.

L'any 732 Lleó III Isàuric buscava aliats per ajudar-lo contra l'expansió de l'islam que amenaçava l'imperi, i va enviar una ambaixada al kagan dels khàzars per organitzar el matrimoni del seu fill i hereu amb una filla d'ell. La noia va ser escortada a Constantinoble per casar-se amb Constantí, que tenia llavors catorze anys. Teòfanes el Confessor relata que el seu sogre, l'emperador Lleó, la va convertir al cristianisme i li va canviar de nom posant-li Irene (en grec antic Ειρήνη). Diverses emperadrius nascudes a l'estranger van prendre també aquest nom, que significa 'pau'. El comentari de Teòfanes diu que «va aprendre la Sagrada Escriptura i va viure piadosa, demostrant així la impietat d'aquests homes [Lleó i Constantí]» cosa que indica que tenia creences iconòdules en contra de les iconoclastes dels dos emperadors.

Irene potser era també extremadament jove en el moment del seu casament. El seu únic fill conegut (encara que podia haver-n'hi altres que haguessin mort) va ser Lleó IV, que, com a fill seu, era conegut com a Lleó el Khàzar. Lleó va néixer a Constantinoble el 25 de gener del 750, 18 anys després del matrimoni. Sembla probable que Irene morís del part, o per complicacions que van derivar del naixement, perquè Constantí va tornar a casar-se, potser el mateix any 750. Només un any després d'Irene, Maria, la seva segona esposa, va morir aproximadament al mateix moment de la coronació del Lleó IV, que va tenir lloc el juny del 751.[1]

Referències[modifica]

  1. Garland, Lynda. «Irene (wife of Constantine V)». De Imperatoribus Romanis. [Consulta: 2-I-2020].