UCI Women’s WorldTeam

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un UCI Women's WorldTeam és un equip femení de ciclisme de carretera de la primera divisió segons la Unió Ciclista Internacional (UCI). Aquesta denominació es crea a partir de la temporada 2020. Els equips que formen part de l'UCI Women's WorldTeam són convidats automàticament pels organitzadors de les competicions de la UCI Women's World Tour.

Altres equips femenins reconeguts per l'UCI són els equips continentals de ciclisme.

Identitat, nom i nacionalitat[modifica]

Un equip UCI Women's WorldTeam està format pel responsable financer, patrocinadors (incloent fins a tres patrocinadors principals), ciclistes i altres empleats de l'equip (mànager, entrenador, metge de l'equip, ajudant, mecànic, etc.).

El nom d'un UCI Women's WorldTeam ha de ser el de l'empresa o la marca d'un o més dels patrocinadors principals, o el nom del responsable financer.

La nacionalitat d'un UCI WorldTeam la determina possiblement la seu del responsable financer de l'equip o el país en què es comercialitza un producte o servei del patrocinador principal.[1]

Llicència[modifica]

La UCI atorga les llicències de l'UCI Women's WorldTeam per un període màxim de quatre anys sobre la base de criteris esportius, ètics, financers, administratius i organitzatius. Els equips amb llicència s'anomenen UCI Women's WorldTeam i s'han de tornar a registrar cada any. La llicència pot caducar si no es compleixen aquests requisits. Aquesta llicència és propietat i està gestionada exclusivament pel gestor financer de l'UCI Women's WorldTeam.

El nombre total de llicències de l'UCI Women's WorldTeam estava limitada a vuit el 2020, dotze el 2021 i quinze a partir del 2022.

El criteri ètic es refereix en particular a la qüestió del dopatge.[2] El criteri administratiu es refereix especialment al compliment de les normes de llicència, per exemple la presentació dels contractes i el seu compliment de les normes. El criteri financer fa referència a la capacitat de complir els compromisos. El criteri organitzatiu es va aplicar a partir de la temporada 2022 i es refereix especialment al suport de metges i entrenadors així com a la limitació dels dies de cursa per corredora a 75.

Si més equips compleixen aquests criteris que les llicències disponibles, s'utilitza el criteri esportiu per decidir quins equips formaran part de la primera divisió.[1]

Corredores[modifica]

Les ciclistes inscrites a cada equip UCI Women's WorldTeam són professionals. Les seves condicions mínimes de treball estan regulades per la normativa de la UCI. A partir de la temporada 2023, el sou mínim és el salari mínim dels ciclistes masculins que competeixen en un UCI ProTeam (segona divisió masculina de ciclisme de carretera).

El nombre mínim de ciclistes per equip és de deu (excepte el 2020 i el 2021, on es fixà en nou). El nombre màxim de corredores és de 22 (16 del 2020 al 2022).

A més, un equip UCI Women's WorldTeam pot contractar fins a dues corredores com a aprenents a partir de l'1 d'agost de cada any, però no se'ls permet participar en les curses del UCI Women's World Tour.[1]

Llista d'equips[modifica]

2020

Nom País Codi UCI
ALE
Alé BTC Ljubljana
Itàlia Itàlia
CSR
Canyon Sram Racing
Alemanya Alemanya
CCC
CCC-Liv
Països Baixos Països Baixos
FDJ
FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope
França França
MTS
Mitchelton Scott
Austràlia Austràlia
MOV
Movistar Team
Espanya Espanya
SUN
Team Sunweb
Països Baixos Països Baixos
TFS
Trek-Segafredo Women
Estats Units Estats Units

2021

Nom País Codi UCI
ALE
Alé BTC Ljubljana
Itàlia Itàlia
CSR
Canyon Sram Racing
Alemanya Alemanya
DSM
Team DSM Women
Països Baixos Països Baixos
FDJ
FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope
França França
GEC
GreenEDGE Cycling Women
Austràlia Austràlia
LIV
Liv Racing
Països Baixos Països Baixos
MOV
Movistar Team
Espanya Espanya
SDW
SD Worx
Països Baixos Països Baixos
TFS
Trek-Segafredo Women
Estats Units Estats Units

2022

Nom País Codi UCI
Canyon SRAM Racing Alemanya Alemanya CSR
EF Education-TIBCO-SVB Estats Units Estats Units TIB
FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope França França FDJ
Human Powered Health Estats Units Estats Units HPW
Liv Racing Països Baixos Països Baixos LIV
Movistar Team Espanya Espanya MOV
Roland Cogeas-Edelweiss Squad  Suïssa CGS
Team BikeExchange Women Austràlia Austràlia BEX
Team DSM Women Països Baixos Països Baixos DSM
Jumbo-Visma Països Baixos Països Baixos JVW
Team SD Worx Països Baixos Països Baixos SDW
Trek-Segafredo Estats Units Estats Units TFS
UAE Team ADQ Emirats Àrabs Units Emirats Àrabs Units UAD
Uno-X Pro Cycling Team Noruega Noruega UXT

2023

WorldTeams (15)

2024

WorldTeams (15)

Notes i referències[modifica]

Vegeu també[modifica]