Un día con el diablo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaUn día con el diablo
Fitxa
DireccióMiguel M. Delgado Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióJaime Salvador Valls Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenMèxic Modifica el valor a Wikidata
Estrena30 novembre 1945 Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0161535 Filmaffinity: 441604 Rottentomatoes: m/one_day_with_the_devil Letterboxd: one-day-with-the-devil Allmovie: v476783 TMDB.org: 41305 Modifica el valor a Wikidata

Un día con el diablo és una pel·lícula de comèdia mexicana de 1945 dirigida per Miguel M. Delgado i protagonitzada per Cantinflas, Susana Cora, Andrés Soler i Miguel Arenas.[1] Aquesta és l'única pel·lícula ambientada en la Segona Guerra Mundial i va servir com a instrument de propaganda del bàndol aliat al país asteca, que el 1942 havia entrat en el conflicte. És la primera vegada que Cantinflas assumeix el paper de soldat, que repetirà en la pel·lícula ¡A volar joven!! el 1947. És l'única pel·lícula en la qual solament es relaciona amb una dona, qui en els últims minuts interpreta a un àngel. Està doblada al català.[2]

Argument[modifica]

Cantinflas, un humil venedor de diaris és confós amb el soldat desertor Juan Pérez i acaba allistat contra la seva voluntat i amb un nom fals a l'exèrcit precisament en un moment en què el seu país es troba en guerra. Encara que ell intenta demostrar per tots els mitjans que no és qui diuen que és, ningú li fa cas i acaba al front on mor en combat.

La seva ànima arriba al cel on Sant Pere li diu que esperi fora mentre tramita la seva entrada. Deambulant Cantinflas decideix fer una volta per l'infern on tindrà una interessant conversa amb el mateix diable, un Satanàs devaluat que es queixa que ja ningú el tem, tots dos conversaran amistosament sobre el passat, el present i el futur del món que es debat a una guerra per la llibertat i la democràcia, fins que finalment Cantinflas és esperat per una de les àngels per resoldre el seu cas i marxa amb ella.

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. Stavans, p. 91.
  2. «Cantinflas: Un día con el diablo». esadir.cat. [Consulta: 27 febrer 2024].

Bibliografia[modifica]

  • Stavans, Ilan. The Riddle of Cantinflas: Essays on Hispanic Popular Culture, Revised and Expanded Edition. UNM Press, 2012.