Un viatge més enllà dels Tres Mars

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreUn viatge més enllà dels Tres Mars
(mis) Хоженiе за трi моря Афонасья Микитина Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorAfanasi Nikitin Modifica el valor a Wikidata
Llenguaantic eslau oriental Modifica el valor a Wikidata
Publicació1475 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Creació1475 (Gregorià)
Dades i xifres
Gènereliteratura de viatges Modifica el valor a Wikidata

Un viatge més enllà dels Tres Mars (rus: Хождение за три моря, Khojdénie za tri mória) és un monument literari rus en forma de notes de viatge, feta per un comerciant de Tver, Afanasi Nikitin durant el seu viatge a l'Índia en 1466-1472.

Un viatge més enllà dels Tres Mars fou la primera obra literària de Rússia que descriu un viatge comercial no religiós. Els textos anteriors eren textos de peregrinació, que representaven viatges als llocs sagrats i eren més estandarditzats, secs i convencionals. L'autor va visitar el Caucas, Pèrsia, l'Índia i la península de Crimea. No obstant això, la majoria de les notes es dediquen a l'Índia, la seva estructura política, comercial, agricultura, costums i tradicions. L'obra està plena de digressions líriques i passatges autobiogràfics. Hi ha una forta presència de l'autor. La seva última pàgina està escrita en turc i parts en àrab; aquestes són, de fet, les pregàries típiques musulmans, el que indica que Nikitin podria haver-se convertit a l'islam mentre era a l'Índia.

D'altra banda, però, Nikitin en tot moment resa a la Benaurada Mare de Déu com a Theotokos, sants dels cristians ortodoxos, tracta d'observar els ritus cristians, i així successivament. L'autor no va fer el seu camí de retorn a la seva terra natal; va morir en el viatge de tornada. En 1475, el manuscrit va fer el seu camí a Moscou a les mans d'un funcionari del govern, Vassili Mómirev. Més tard, es va incorporar en el codi annalístic de 1489, a la Segona Crònica Sofia i la Crònica de Lviv.

Bibliografia complementària[modifica]

Vegeu texts en rus sobre Un viatge més enllà dels Tres Mars a Viquitexts, la biblioteca lliure.