Upingtonia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Upingtonia
Possible primera bandera d'Upingtònia

Possible segona bandera d'Upingtònia/Lijdensrust

Capital Upintònia/Lydensrust
Creació 1885
Dissolució 1887
Llengua oficial Neerlandès

Upingtonia (català Upingtònia) fou un efímer estat bòer que va existir del 1885 al 1887 a l'actual Namíbia.

El 1885 un sud-africà de nom William Jordan va comprar cinquanta mil kilòmetres quadrats de terra a Kambonde, el cap dels ondongas del interior del nord de la moderna Namíbia, que confiava en l'ajut de Jordan per derrotar el seu rival pel poder, Nehale. Jordan va proclamar (20 d'octubre de 1885) la República d'Upingtònia (Upingtonia Republic) del nom del primer ministre de la colònia del Cap de Bona Esperança, Thomas Upington, l'ajuda del qual esperava rebre. Jordan fou el comandant mentre la presidència fou per George Diederik P. Prinsloo (1820-1888).

Un temps enrere alguns bòers havien emigrat a territori portuguès (Dorsland Trek 1874-1880), a la part sud d'Angola, i havien tingut conflictes amb les autoritats colonials portugueses, i ara estaven retornant a Transvaal, i una part es va establir a Upingtònia. Sota influència d'aquestos bòers la República va prendre el nom de Lydensrust o Lijdensrust o Lydensrust (1886).

El 1887 el cap herero Nehele va atacar la regió i Jordan va morir a la lluita. Per escapar a la conquesta els colons van acceptar la sobirania alemanya (els alemanyes acabaven d'establir-se a la que fou anomenada Àfrica Sud Occidental Alemanya) i la república es va dissoldre (juny de 1887).

Bandera[modifica | modifica el codi]

No s'ha pogut establir quina fou la bandera de la república, però es pensa que inicialment fou el voortrekker vlag (Bandera dels pioners) o kruisvlag o Potgieter vlag (per ser obra de Andries Hendrik Potgieter), tal com s'havia dissenyat després del 1840, és a dir amb la fimbriació blanca. Després del 1886 la bandera fou segurament el virkleur del Transvaal.