Vés al contingut

Usuari:Gires

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Paul A. Baran (1910 - 1964) va ser un economista nord-americà conegut pels seus punts de vista marxistes. Va néixer a Rússia, però va fer la seva carrera acadèmica als Estats Units. Va ser professor a la Universitat de Stanford des de 1949 fins a 1964, quan va morir d'un atac cardíac. De vegades se l'ha associat a l'escola de pensament Neo-Marxista

Paul Baran va estudiar en profunditat el problema del desenvolupament econòmic. És un precursor de les posteriors teories de la dependència.

En el llibre de 1957 "L'Economia Política del Creixement" va analitzar els motius del subdesenvolupament explicant-ho com a conseqüència de l'imperialisme i el colonialisme. Distingia el paper dels sectors agrícola i industrial als països subdesenvolupats i pensava que el desenvolupament hauria de venir del sector industrial, però concloent que el desenvolupament no era possible per la falta d'un mercat interior i per la competència exercida pels països desenvolupats.

Altres treballs destacats són:

  • The Political Economy of Underdevelopment: "L'Economia Política del Subdesenvolupament" (1952)
  • The Political Economy of Growth: "L'Economia Política del Creixement" (1957)
  • The Commitment of the Intellectual (1961)
  • Monopoly Capital: An essay on the American economic and social order: "Capital Monopolista: Un assaig de l'economia americana i l'ordre social" (1966), amb Paul Sweezy
  • The Longer View: Essays toward a critiqui of political economy (1970)
  • The Political Economy of Neo-Colonialism: "L'Economia Política del Neocolonialisme" (1975)

Va ser col·laborador i col·lega de Paul Sweezy.

Obres sobre Paul Baran[modifica]

  • Bellod Rodó, J. F. (2008); "Monopoli i Irracionalitat: Microfundamentos de la Teoria Baran - Sweezy"; revesteixi Principis - Estudis d'Economia Política, pp 65 - 84, nº 10, Fundació Sistema, Madrid.

[[Categoria:Economistes estatunidencs]]