Vés al contingut

Usuària:Cloe/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Laura Mulvey

[modifica]

(15 d'agost de 1941) teórica del cinema i realitzadora britànica.

Taula de continguts
  1. Biografia
  2. Teoria del cinema
  3. Obra cinematogràfica
  4. Bibliografia
  5. Filmografia
  6. Referències

Biografia

[modifica]

Actualment és docent a Birbeck, University of London. Abans d'assumir el seu càrrec actual ha treballat al British Film Institute, i va ser distingida l'any acadèmic 2008-2009 Professora Visitant Mary Cornille a Humanitats a Wellesley College

Teoria del cinema

[modifica]

A inicis dels 70, en el context de la segona onada del feminisme, es donen una sèrie d'aportacions que fan palesa l'emergència d'una teoria feminista del cinema. El 1973 la Claire Johnston  edita Notes on Women's Cinema publicat per la Society for Education in Film and Television. En ell hi ha un text cabdal en la teoria feminista del cinema, de la mateixa Johnston Women's Cinema as Counter-Cinema[1].  El mateix any Laura Mulvey presenta una comunicació al French Department of The University of Wisconsin, que es publicarà en forma d'article el 1975 a la revista Screen. Es tracta de Visual pleasure and narrative cinema, un text cabdal, pioner en la teoria fílmica feminista. 

Després de la publicació de textos com Notes on Sirk and Melodrama, Film, Feminism and the Avant-Garde, el 1981 Laura Mulvey escriu Afterthoughts on 'Visual Pleasure and Narrative Cinema' inspired by Duel, com a posible resposta als lectors del text de 1975, a la qüestió de la suposada absència d'una figura espectatorial femenina.

A aquesta publicació seguiran textos com Melodrama in and out of the home; Analysing Popular Television and Film; Changes: Thoughts on Myth, Narrative and Historical Experience o Moving Bodies L'any 2006 Laura Mulvey publica el llibre Death 24x a second. Stillness and the moving image, en què, més de trenta anys desprès d'escriure Visual Pleasure, introdueix la reflexió sobre la imatge cinematogràfica, desprès dels canvis introduïts per la irrupció de la imatge digital.

Obra cinematogràfica

[modifica]

Entre 1974 i 1983 la trajectòria cinematogràfica de Laura Mulvey es desenvolupa en col.laboració amb el teòric del cinema i realitzador Peter Wollen.  

Bibliografia

[modifica]

Filmografia

[modifica]

Referències

[modifica]

[1] Johnston, Claire (ed.). Notes on Women's Cinema. Londres: Society for Education in Film and Television, 1999, p. 31-40. 

  1. 1,0 1,1 Johnston, Claire (ed.). Notes on Women's Cinema. Londres: Society for Education in Film and Television, 1999, p. 31-40.