Usuària:Manresamon/Metàfores amb les que vivim

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreMetaphors We Live By
Fitxa
AutorGeorge Lakoff and Mark Johnson
Publicació1980
EditorialUniversity of Chicago Press
Dades i xifres
TemaConceptual metaphor
Nombre de pàgines242
Altres
ISBN978-0226468013

Metaphors We Live By és un llibre de George Lakoff i Mark Johnson publicat el 1980. [1] [2] El llibre suggereix que la metàfora és una eina que permet a les persones utilitzar el que saben sobre les seves experiències físiques i socials directes per entendre coses més abstractes com el treball, el temps, l'activitat mental i els sentiments.

Conceptes[modifica]

En el llibre Metaphors we Live By es van explorar extensament per primera vegada la metàfora conceptual (MC) i un examen detallat dels processos subjacents. Des d'aleshores, el camp dels estudis de metàfores dins de la disciplina més àmplia de la lingüística cognitiva s'ha desenvolupat cada cop més amb diverses conferències acadèmiques anuals, societats acadèmiques i laboratoris de recerca que contribueixen a l'àrea temàtica. Alguns investigadors, com Gerard Steen han treballat per desenvolupar eines d'investigació empíriques per a la investigació de metàfores, inclòs el procediment d'identificació de metàfores. [3] En la psicologia, Raymond W. Gibbs, Jr. ha investigat la metàfora conceptual i les MC relacionades amb el cos (embodiment) mitjançant una sèrie d'experiments psicològics. Altres científics cognitius, per exemple Gilles Fauconnier estudien temes similars a la metàfora conceptual amb les etiquetes " analogia ", " mescla conceptual " i " ideestèsia ".

Les MC formen part del llenguatge en la nostra vida quotidiana i, no només configuren la nostra comunicació, sinó també la manera com pensem i actuem. En l'obra de George Lakoff i Mark Johnson, Metaphors We Live By (1980), veiem com el llenguatge quotidià està ple de metàfores que potser no sempre tenim presents. Un exemple d'una de les metàfores conceptuals més utilitzades és "Una discussió és la guerra". [4]

Des de la seva publicació, la gent ha utilitzat les idees que Lakoff i Johnson van proposar per comentar una àmplia gamma de temes, des de la pandèmia de la COVID-19 fins a les teories de la conspiració .

Referències[modifica]

  1. «Review of "Metaphors We Live By». norvig.com. [Consulta: 29 December 2018].
  2. Arleo, Andy Cahiers de l'APLIUT, 12, 3, 1993, pàg. 106–108. DOI: 10.3406/apliu.1993.2856 [Consulta: 29 December 2018].
  3. A method for linguistic metaphor identification : from MIP to MIPVU. Amsterdam: John Benjamins Pub. Co, 2010. ISBN 9789027288158. OCLC 650090590. 
  4. Lakoff and Johnson, Ch.1-3

[[Categoria:Lingüistes]] [[Categoria:LLIBRES SOBRE METÀFORES]] [[Categoria:CIÈNCIA COGNITIVA]]