Vés al contingut

Usuària:Trosdequoniam/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Anna Bigas Salvans (Barcelona, 1965) [1] és una biòloga, investigadora especialitzada en la recerca de cèl·lules mare hematopoètiques que es formen durant el període embrionari i la seva relació amb la l'inici de la leucèmia.

Biografia[modifica]

Anna Bigas Salvans va néixer a Barcelona al 1965. Va estudiar Biologia a la Universitat de Barcelona (1983-1988). Posteriorment, va fer el doctorat a l’Hospital de Sant Pau (1987-1993). La seva tesi es centrà en caracteritzar progenitors hematopoètics per utilitzar-los en transplantaments autòlegs de medul·la òssia per pacients amb leucèmia. Al 1993 va anar al Fred Hutchinson Cancer Research Center de Seattle. Allí va poder estudiar com es regulen les cèl·lules mare hematopoètiques i com s’amplifiquen. Després de 4 anys de post-doctorat (1993-1997) al laboratori de Irv Bernstein i David Martin i Laure Milner, va tornar a Barcelona a l’actual IDIBELL (1998-2009) amb un petit grup de recerca. Avui dia té el seu propi grup d’investigació a l’Institut d’Investigació Hospital del Mar (IMIM), situat al Parc d’Investigació Biomèdica de Barcelona (PRBB)[cal citació].

Segons la Dra. Bigas, per fer investigació és necessari tenir inquietud, capacitat d’anàlisi, veure les coses des de diferents punts de vista, tenir idees originals i dissenyar com dur-les a terme [2]

Recerca[modifica]

El seu grup de recerca estudia com es generen i es renoven les cèl·lules mare que mantenen els diferents teixits en condicions fisiològiques, especialment en el sistema hematopoètic. El seu principal objectiu és estudiar les possibles aplicacions terapèutiques a partir de l'anàlisi de mostres de pacients amb un subtipus de leucèmia anomenada, leucèmia limfoblàstica aguda, un dels càncers més comuns en nens. Pretenen comprendre com funcionen les cèl·lules mare hematopoètiques per entendre els mecanismes que regulen aquesta malaltia. La seva investigació es centra en tres principals vies de senyalització; Notch, Wnt i NfkB, sent aquestes primordials en la iniciació i progressió tumoral com en l’homeòstasi de les cèl·lules mare normals.

Col·labora estretament amb el Grup de Recerca del Dr. Lluís Espinosa.

[3]

Finançament[modifica]

El seu grup de recerca ha rebut les següents ajudes econòmiques de part de diverses associacions:

  • Ajuda de la Fundació La Marató de TV3 (2002)[4]
  • Ajuda de l'Assocaición Española Contra el Cáncer (AECC) (2012)[5]
  • Ajuda de l'Associación Española Contra el Cáncer (AECC) (2016) [6]
  • Ajuda de la Junta Aragonesa de la AECC (2017)[7]

Referències[modifica]

  1. «viaf. Anna Bigas» (en català). [Consulta: 13 febrer 2018].
  2. «Entrevista Anna Bigas» (en castellà). [Consulta: 13 febrer 2018].
  3. «Grup de Recerca Anna Bigas» (en català). [Consulta: 13 febrer 2018].
  4. «La Marató TV3» (en anglès). [Consulta: 13 febrer 2018].
  5. «Auda AECC» (en català). [Consulta: 18 febrer 2013].
  6. «Ajuda AECC» (en catsellà). [Consulta: 13 febrer 2018].
  7. «Ajuda Junta Aragonesa» (en castellà). [Consulta: 13 febrer 2018].

Enllaços externs[modifica]