Vés al contingut

Usuari:176.83.8.252/proves/Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic (Eicascantic)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L’Espai d’Inclusió i Formació Casc Antic (Eicascantic) és una entitat sense ànim de lucre fundada pels veïns i les veïnes del barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera del Casc Antic de Barcelona. Treballem des del 1988 per acollir, formar sociolingüísticament i afavorir la inclusió de persones migrades i nouvingudes.

L'Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic treballa per aconseguir una ciutadania activa i una transformació social efectiva. Els valors de l'entitat són:

- persona com a eix: s'aposta per una societat on totes les persones coneguin i defensin els seus drets.

- comunitat: les relacions entre els diferents agents del mateix entorn són un element clau per al desenvolupament integral.

- educació: la formació de les persones és una de les eines més potents per canviar el món.

- feminisme i antiracisme: es creu en la igualtat de possibilitats i es condemna l'exclusió o discriminació per qualsevol raó.

- justícia social: totes les persones han de tenir les mateixes oportunitats a nivell social, econòmic i laboral.

- interculturalitat: la diversitat cultural és una riquesa de la nostra societat i ens nodreix com a persones.

Història

[modifica]

La situació de degradació urbanística i social que patia la Barcelona dels anys vuitanta, va empènyer una colla de veïnes a fundar l’embrió de què és l’Espai d’Inclusió i Formació Casc Antic (Eicascantic). L’entitat va néixer com una escola d’adults sota el  paraigua de l’Associació de Veïns del Casc Antic de la qual es va independitzar l’any 1988, constituint-se com a entitat amb personalitat jurídica pròpia.

En aquella primera etapa, Eicascantic va realitzar un programa formatiu de persones adultes, però sobretot va fer germinar la concepció horitzontal de l’aprenentatge i l’empoderament de les persones al marge de la condició social, construint una entitat lligada al territori.

Des de l’inici, s'ofereix un projecte integral a les persones nouvingudes. Un projecte que es recolza en els diferents programes de l’entitat:

– Projecte de Formació de persones adultes: s'ofereixen cursos de formació instrumental bàsica, de català, de castellà, d’alfabetització, de neolectura i d’informàtica.

– Projecte de Formació de Joves (Ta-Axira): és una proposta d’educació integral per a joves migrats sols/es per afavorir el seu procés d’inclusió sociolaboral. A partir d’un model pedagògic lúdicoformatiu es respon a les necessitats, inquietuds i interessos de les participants.

– Servei d’atenció social i sociolaboral: s'assessora i s'acompanya a les persones nouvingudes en la comprensió de la societat d’acollida en general i el coneixement dels circuits administratius, jurídics i del món laboral.

– Projecte Radix: s'acompanya i s'assessora a les dones d’origen divers supervivents de violències masclistes.

– Projecte d’assessorament jurídic (Diké): ofereix suport jurídic atenent les demandes relacionades amb la situació administrativa de les persones que es troben en procés d’acollida a la ciutat de Barcelona, habitualment relacionades amb matèria d’estrangeria i protecció internacional.

– Punt de suport informàtic: s'assisteix i s'assessora a les usuàries en tots els tràmits burocràtics en línia que necessitin.

– Projecte de participació: promociona, d’una banda, la participació activa dels diferents agents que conformen l’entitat dins l’associació, i en paral·lel, la participació de l’entitat dins del teixit social i associatiu per tal de promocionar l’acció social i comunitària.

Organització

[modifica]

Eicascantic és una associació de persones que comparteixen uns valors i uns objectius, i que tenen interès a recolzar la seva tasca social.

A efectes jurídics i legals, l’entitat té una Junta directiva amb unes funcions i responsabilitats específiques  concretades en els seus Estatuts.

A efectes pràctics, però, el model de governança i gestió de la nostra entitat es basa en el concepte de redarquia, oposat a la tradicional jerarquia vertical de dalt a baix.

El màxim Òrgan de Govern és l’assamblea. La conformen tots els socis i sòcies i és sobirana en la gestió de l’entitat. Decideix sobre temes rellevants i es convoca un cop l'any durant el primer semestre.

Publicacions

[modifica]

L'Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic ha publicat diversos materials sobre l'ensenyament de la llengua espanyola com a segona llengua i sobre el procès d'alfabetització en persones adultes.

- "¿Hablamos?. Castellà nivell acollida". Edició: Direcció de Serveis de Cooperació Internacional i Immigració; Gerència de Drets Socials; Autor: Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic (Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic). 2008.

- Material pràctic d'aula. Nivell A2. Edició: Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic (Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic). Autor: Talens Company, Borja; Mateu Serra, Rosa i Salazar Cuesta, Antonia. 2016.

- Oralpha. Mètode d’alfabetització que facilita l’aprenentatge oral de la llengua d’acollida, la lectura i l’escriptura de les persones nouvingudes. Edició: Generalitat de Catalunya. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Autor: Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic (Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic). 2018.

Xarxa

[modifica]

L'Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic forma part de diverses xarxes. Les principals són:

- ACOF: està integrada per cinc entitats (Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic, La Troca, Escola de vida, Probens i Fundació Camins) que des de l’any 2011 treballem plegades dins de l'àmbit de l'ensenyament de llengua i l'alfabetització per millorar la formació de les persones que s'hi dediquen i els materials didàctics.

- Xarxa Laboral del Casc Antic: és un espai de relació i cooperació entre les entitats de l'àmbit de la inserció laboral i la formació dels barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. La seva finalitat és promoure la ocupació, la qualitat dels serveis i la coordinació entre entitats. Són membres de la Xarxa Laboral: Barcelona Activa, Eica, Fundació Bayt al-Thaqafa, Fundació Comtal i Fundació Migra Studium També hi participa de manera habitual l'Institut Municipal de Serveis Socials - Casc Antic.

- Consell de Dones del districte de Ciutat Vella: és un òrgan de treball independent vinculat al territori format per dones representants d'associacions, consells i entitats del districte per donar respostes properes i adaptades.

- Xarxa d'acollida i acompanyament: està formada per un conjunt de més de 100 entitats sense ànim de lucre que proporcionen informació i/o assessorament a persones nouvingudes amb l'objectiu de promoure'n l'autonomia personal i la inclusió social. La Xarxa d'Acollida i Acompanyament està formada per 2 grups de treball actius: la Xarxa d'Entitats Socials d'Assessorament Jurídic en Estrangeria (XESAJE), la Coordinadora de la Llengua.

- Federació del Casc Antic per la Gestió Comunitària: constituïda el 2014, està formada per Associació Tudanzas, Caixa d'Eines i Feines, Col·lectiu Punt 6, Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic, Feria Vegana, Fundació Ciutadania Multicultural Mescladís, L'Hortet del Forat, RAI (Recursos d'Animació Intercultural) i Residents Senegalesos. S'encarrega de la gestió del casal de barri Pou de la Figuera.

Referències

[modifica]
  1. "Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic". barcelona.cat (Consulta: 8 de juliol de 2024)