Usuari:213.37.184.251/proves/GRUP SARDANISTA BALÀFIA - LLEIDA

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Grup Sardanista Balàfia de Lleida començà la seva activitat l’any 1993, dedicat a l’ensenyament i difusió de la Sardana a la Ciutat de Lleida i pobles de la rodalia de manera ininterrompuda.

L’ activitat principal es l’ensenyament de la dansa, tan pràctica com teòrica i en la vesant cultural, al local del CENTRE CÍVIC DE BALÀFIA tots els dimarts de 8 a 10 del vespre. A més del local social s’han arribat a fer fins a 6 cursets més a diferents barris i pobles com al Secà de Sant Pere, Partida de Llívia, La Bordeta, Noguerola, Puigverd de Lleida i Sarroca de Lleida.

Participació en el Programa SALTEM I BALLEM d’ensenyament de la sardana a l’ Escola de la Federació Sardanista de Lleida assistint a les cloendes de Lleida i Alguaire i en el SALTEM I BALLEM per Adults participant en les cloendes d'Oliana i Rosselló de Segrià.

Des de 2009 i amb la proliferació de les noves tecnologies, Internet, Facebook, Youtube, també aprofita aquest mitjans per fer difusió de la Sardana amb la seva pàgina WEB, grups de Facebook i Canal de vídeos. La pàgina WEB emet setmanalment un butlletí de noticies sardanistes, els grups de facebook estan dedicats per exemple a difondre cartells, monuments, programes, vídeos, compositors tots ells sardanístics i en YouTube ja hi ha més de 120 vídeos de producció pròpia.

L’ altra activitat es l’ assistència a actes sardanistes ja sigui ballades, aplecs, concerts concursos que es celebren a les nostres comarques com Sardanes a la Fresca del Segrià, Oliana, Les Borges Blanques (Aplec i Sardanadal), Alguaire, Rosselló i també a altres poblacions de Catalunya com als Aplecs d’Andorra la Vella, Encamp i La Vilella Alta (Priorat)

El 5 de febrer de 2011 es va fer a l’ Auditori de Lleida la presentació de la GUIA D’ APLECS DE LA SARDANA 2011, acte que va organitzar el G.S.Balàfia juntament amb la Federació Sardanista i l’ Ajuntament de Lleida i on es va estrenar una sardana encomanada pel Grup, ENGRESCA’ T A BALLAR !! d'en Sigfrid Galbany.

A Organyà Ciutat Pubilla de la Sardana el Grup Sardanista Balàfia va ser guardonat amb el PREMI SARDANA 2011 que atorga la Federació Sardanista de Catalunya per la seva dedicació a l’ensenyament i difusió de la Sardana

Cada any al mes de Juny i com a acte de cloenda s’ organitza una ballada de Sardanes on des del 2004 s’estrena una Sardana, la primera va ser la titulada “ Balàfia “ dedicada a tots els dansaires del Grup i en 2013 “ ESTIMADA ENCARNA” i “A EN MIQUEL ÀNGEL DE LINYOLA” . Al mes de desembre i dins els actes del Sardanadal a Les Borges Blanques es va estrenar una nova sardana “NOBLE AMISTAT” dedicada a l’ Anna Mª Duch d´Alcoletge, persona emblemàtica del G.S.Balàfia.

D’ entre les sardanes més destacades que s’ han estrenat estan “ LLEIDA SARDANISTA 2011” dedicada a tots els sardanistes actius de les Terres de Lleida i que fou proclamada Sardana de l’ Any en la final d’aquest certamen que es va celebrar al Teatre de la Llotja de Lleida organitzat per la Federació Sardanista de Catalunya, i la Sardana “ SÓC LLEIDATÀ” estrenada en la cloenda de 2012 i inspirada en l’obra del poeta lleidatà Josep Estadella i Arnó també va ser interpretada al PARC DEL RETIRO DE MADRID el passat 28 de setembre de 2013 en la sortida que el Grup (autocar de 72 sardanistes )va fer a Madrid en la ballada homenatge a la Cobla La Principal de la Bisbal pel seu 125è.aniversari i en col•laboració amb l’ Agrupació Sardanista del CERCLE CATALÀ DE MADRID

Enllaços:

  WEB  :   http://www.lleidaparticipa.cat/index_web.php?idwc=czoxMjoic2FyZGFiYWxhZmlhIjs
  FACEBOOK :   https://www.facebook.com/pages/GRUP-SARDANISTA-BAL%C3%80FIA-LLEIDA/107679242675925
   TWITTER :  https://twitter.com/gsbalafialleida