Vés al contingut

Usuari:62.83.177.9/proves/Bon cop de falç

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Bon cop de falç. La història de l'himne és un documental produït per Clack, L'Avenç i Grup Enderrock, amb la coproducció de Televisió de Catalunya i La Xarxa, sobre la història d'"Els Segadors", l'Himne Nacional de Catalunya. El film es basa en el llibre de Jaume Ayats Els segadors. De cançó eròtica a himne nacional (L'Avenç, 2011), i està dirigit per Eloi Aymerich, amb guió de Sergi Martí. Les escenes de ficció compten amb l'assessorament d'Esteve Rovira. El documental es va estrenar a TV3 el dia 9 de setembre del 2014.

Sinopsi[modifica]

El 1892, el músic barceloní Francesc Alió va compondre la cançó "Els Segadors" a partir del text oral sobre els fets de 1640 i de la melodia de la cançó eròtica "Els tres garberets", o tres segadors. La cançó ha perviscut en el temps i, amb diverses modificacions, va esdevenir l’himne nacional de Catalunya el 1993. Combinant escenes de ficció amb actuacions musicals i entrevistes amb especialistes, el documental basteix un retrat tant de l’himne com de la història col·lectiva d’un poble que lluita, prenent com a símbol de la construcció nacional el fet de “cantar junts per sentir que som alguna cosa junts”.

Repartiment[modifica]

Jaume Ayats

Jordi Fàbregas

Meritxell Gené

Miquel Gil

Cor Jove de l'Orfeó Català

Esteve Nabona

Marc Parrot

Josep Maria Muñoz

Laila Karrouch

Joan Manuel Tresserras

Toni Soler

Mita Casacuberta

Jordi Porta

Joaquim Rabaseda

Borja de Riquer

Antoni Ros-Marbà

Anna Costal i Fornells

Manel Artigas

Dolors Bonal

Pilar Figueras

Jordi Figuerola

Maite Moreno

Xavier Roviró

Eduard Segarra

Carme Torrents

Cinto Torrents

Josep Vila

Ramon Godino

Carlos Serrano

Jaume Casals

Jordi Martí

Guim Puig

Aleix Duran

Helena de Ramon

Salvador Carol

Ivan Otaola

Jordi Gordo

Marc Messeguer

Gerard Torné

Joan Cirera

Lola Sans

Ferran Llavina

Anna Selva

Gemma Pujol

Eric Balbàs

Banda sonora[modifica]

La banda sonora del documental corre a càrrec del músic Toni Xuclà. A banda, hi ha quatre actuacions en directe: Jordi Fàbregas interpreta "Els tres garberets", Meritxell Gené "Catalunya comtat gran", i Miquel Gil i el Cor Jove de l'Orfeó Català canten "Els segadors". Durant els títols de crèdit es pot escoltar la interpretació de Rafael Subirachs de "Catalunya comtat gran" a les Sis Hores de Cançó a Canet de Mar l'any 1975.