Vés al contingut

Usuari:ANDY0204/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

PONT TRINITAT (VALÈNCIA)

Aquest pont d’estil gótic, és el pont mes antic de Valéncia. La seua construcció va ser entre els anys 1401 i 1407 per el Piquer de pedra picada Mateu Teixidor.

Fou construït sobre les restes d’un pont arab de fusta. Però, el pont que veiem actualmen no es el mateix que va fer Mateur ja que es va tindre que refer parcialment després de la riada de 1517.

A mes de ser el pont mes antic de la ciutat, és el primer fet en pedra carreu, substituint al que hi habia inicialment de fusta. (Un carreu es una pedra llaurada per divers costats, generalment en forma geométrica formada per sis paral·lelograms,  que forma part de les obres de fàbrica o construccións antigues de antany, on solen tindre un tamany i pes considerable que obliga a manipular-los amb màquines o en el seu defecte artilugis enginyosos per a possar les pedres amb la mà).

Actualment, el pont està contituït per deu grans arcs imponents i dues estatues quasi a la meitat. Temps avant, va estar adornat per les estatues dels patrons d’Alzira, Bernardo i María de Gracia, fins que, a la guerra de l’ndependència els francesos les van derribar, i en 1950, aquestes es van reemplaçar per les estatues barroques que estaben en el pont de Sant Josep, de San Luis Bertrán i l’altra de Santo Tomàs de Villanueva, obres de l’italià Ponzanelli. El pont es recolza sobre una base de deu arcs lleugerament apuntats amb contraforts i tallamars, i al centre s’alcen dos casalicis per damunt de les estatues.

El pont esta sistuat tal que la part nort d’aquest pont es comunica amb els Jardins del Reial (Viveros), i la part sud està enfocat al centre històric de la ciutat on podrem trobar la Catedral i la Basílica de la Verge dels Desamparats. Y a pocs emtres caminant es troba el Monasteri de la Trinitat el qual dona el nom a aquest pont.