Usuari:ASanchez21/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Rosina Anselmi[modifica]

Rosina Anselmi (26 de juliol de 1876 - 23 de maig de 1965) va ser una actriu teatral, cinematogràfica i televisiva italiana, destacada intèrpret d'obres teatrals en dialecte sicilià.

Eduardo De Filippo i Rosina Anselmi en "Il marchese di Ruvolito" (1939)

Biografia[modifica]

Nascuda a Caltagirone, Itàlia, en una família de actors teatrals, Anselmi va començar a actuar al costat del seu pare, Alessandro, i després al costat de Nino Martoglio en algunes comèdies escrites per ell. Després, va formar part de la companyia de Mimi Aguglia, una altra important actriu de repertori sicilià, amb la qual va viatjar en gira per Amèrica del Nord.

Anselmi va tornar a Sicília el 1910, i el 1914 va treballar com a primera actriu, malgrat la seva condició de gran actriu de caràcter, al costat de Angelo Musco[1], intèrpret al costat de el qual actuaria durant prop de trenta anys, fins a la mort de Musco. Després, i fins a la seva mort, Anselmi va continuar la seva carrera teatral amb Michele Abbruzzo, utilitzant un repertori idèntic al de Musco.

Ella va ser cofundadora de Teatre Stabile de Catania.[2]

Va debutar al cinema sonor sota la direcció de Amleto Palermi en la pel·lícula L'eredità dello zio buonanima (1934). També va treballar a la ràdio per a l'Ens Italià per li Audizioni Radiofoniche i per a la RAI, fent a més algunes comèdies i programes de varietat per a la televisió.

Rosina Anselmi va morir a Catània, Itàlia, el 1965. Hi havia estat casada amb l'actor Lindoro Colombo.

Televisió[modifica]

  • Lu cavalieri Pidagna, con Turi Ferro, Serena Michelotti y Turi Pandolfini, dirección de Umberto Benedetto (1959).
  • Il marchese di Ruvolito, con Umberto Spadaro, Maria Tolu, y Turi Ferro, dirección de Umberto Benedetto (1961).

Referències[modifica]

  1. «Angelo Musco» (en castellà). Falta indicar la publicació, 16-03-2020.
  2. «Home» (en italià). [Consulta: 30 desembre 2020].

Categoria:Cinema Categoria:Italians