Usuari:Aespel/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

ESPLAI SANTAKA[modifica]

L’Esplai Santaka és una associació sense ànim de lucre que educa als infants en el lleure. Realitza diferents activitats per que els infants aprenguin els coneixements que els envolten.


ON ESTÀ SITUAT?[modifica]

L’Esplai Santaka està situat al terme municipal de Santa Eulàlia de Ronçana (el Vallès Oriental) i concretament al barri de la Serra, al Carrer Serra Granada s/n.


Es disposa d’un local cedit per l’ajuntament del poble anomenat Ermita de Sant Simple, on podem realitzar les nostres activitats durant tot l’any i on es poden realitzar les reunions informatives amb les famílies i el que més agrada als infants, la nit al cau! A més a més, disposem d’un espai exterior, davant de la pròpia Ermita i al costat d’un parc (el Parc de Sant Simple). Un espai ampli on poder córrer, jugar i amagar-se amb facilitat que ens permet realitzar unes grans gimcanes i activitats exteriors. Això també ens ajuda a l’hora de que totes les unitats puguin gaudir de l’espai de fora quan fa bon temps. Quan a fred, ens dividim en l’espai de dins (disposem de dues sales) i realitzem activitats més dinàmiques que no requereixen tant córrer. Tot i així, moltes vegades realitzem activitats per escalfar a fora i després una altra dins, més tranquil·la.

PER QUI ESTÀ FORMAT?[modifica]

Actualment l’Esplai Santaka té 10 monitores de 18 a 23 anys que realitzen activitats de lleure cada dissabte. A més, l’Esplai està format per 61 infants dividit en diferents grups, per edats.


DIVISIÓ DE L’ESPLAI[modifica]

L’Esplai es divideix en tres trimestres diferents:

PRIMER TRIMESTRE[modifica]

El primer trimestre va del 20 d’octubre (quan es comença l’Esplai) fins al 20 de Desembre (quan es realitza la última activitat) a part de totes les activitats que es realitzen al nostre local, el cau, es realitza una sortida important, la sortida cultural i cada unitat busca un lloc on poder portar els infants, ja sigui el teatre, un museu... Aquesta sortida va destinada a que els infants coneguin llocs diferents i aprenguin l’art del teatre, dels museus, de les pintures, etc. A més a més d’aquesta sortida, al desembre es realitza la Vetllada de Contes (la qual és la última del trimestre), està organitzada com un espai per explicar contes que es realitza al Casal Parroquial (el teatre del poble) i en el qual s’hi afegeix, al final de l’acte, la cagada del tió. Amb tot això, es reparteix xocolata calenta i melindros.

SEGON TRIMESTRE[modifica]

Al segon trimestre va de gener a principis d’abril i és en el qual tenim la sortida a la Natura. Aquesta sempre sol ser a un espai on els infants puguin caminar, pujar muntanyes, trepitjar la neu, jugar-hi i sobretot, participar de la natura. És una manera de que vegin que la natura forma part d’elles i que han d’aprendre a respectar-la i cuidar-la correctament per poder jugar amb ella.

TERCER TRIMESTRE[modifica]

Al tercer trimestre el qual comença a finals d’abril i acaba a mitjans de juny, és quan ens endinsem en el món de les nits al cau i sobretot de les colònies. Un primer tast de dos dies del que podrien ser els campaments d’estiu i es realitzen activitats durant el dia, jocs de nit, convivències, etc. És el moment on es comencen a pensar els campaments que tindran lloc a l’estiu i on els infants comencen a tenir una petita idea de la nova aventura que viuran.


CAMPAMENTS D’ESTIU[modifica]

Aquests es solen realitzar a principis del mes d’agost i cada any anem a un lloc diferent. Aquest any 2019 hem anat a les Lloses, a Can llimós. Un terreny ampli, format per una gran esplanada i un bosc que ens envoltava. Vam ser un 35 infants i 12 monitores durant els 10 dies de vivències i el nostre centre d’Interès va ser “La volta al món en 8 dies”. D’aquesta manera, des del segon dia que els infants estaven al campament, començaven a aparèixer personatges de Mèxic, Brasil o Tuvalu, els explicaven com eren les seves vides al seu país i que havien de fer per ajudar-los, o com tractar la cultura d’allà, etc. A part d’aquestes visites quotidianes, els infants s’endinsaven cada dia en una cultura diferent ja que el menú de cada dia estava condicionat a allò que mengen les persones que viuen a cada país. A més a més, el terreny disposava d’uns gorgs, situats a uns 20 minuts caminant i on teníem la oportunitat de banyar-nos, nadar, saltar a l’aigua i sobretot dutxar-nos. Era el moment de relax que necessitava tot infant cada dia. Al campament també realitzàvem diverses excursions, tant per conèixer el terreny com per anar a conèixer l’entorn que teníem al voltant. A part de totes les participants, als campaments hi ha unes persones anomenades “intendents”, les quals són les encarregades de realitzar la compra del menjar i material que es necessiti al campament per tal de tenir-les. Aquest any eren 4 intendents que ens preparaven un menjar deliciós! El darrer dia de campaments, es recullen totes les tendes que s’havien posat pel campament per dormir i a més, les famílies venen a passar el dia amb nosaltres i ens portaven a totes un dinar conjunt! El retrobament després de 10 dies és emocionant!


GRUPS[modifica]

BAMBIS[modifica]

Els minis són els més petits, i van de P3 a 1r de primària. El seu Centre d’Interès d’aquest any es basa en la música i realitzen activitats entorn a aquesta idea. Actualment el grup de minis està format per 23 infants i tres monitores.


ATACAPURPURINA[modifica]

De 2n a 1r d’ESO. El seu Centre d’Interès d’aquest any es basa en els personatges històrics i van desenvolupant activitats sobre aquest eix. Actualment està format per 23 infants i 5 monitores.


SUPERS[modifica]

De 3r d’ESO a 1r de Batxillerat Les supers tracten temes d’actualitat i sobretot tot allò que els preocupa i tenen interès en descobrir.

NOUVINGUTS/DES[modifica]

2n de Batxillerat Els nouvinguts comencen una etapa on recolliran diners mitjançant diferents activitats que realitzen en diferents escoles.


DE QUÈ FORMEM PART?[modifica]

Des de fa 4 anys l’Esplai forma part d’una associació de lleure anomenada Esplac. Això ens permet realitzar diferents activitats durant l’any amb altres esplais. A més a més, formem part del sector Vallès Oriental i que per tant, ens ajunta amb tots els esplais de l’entorn a l’hora de fer aquestes activitats conjuntes.

Un exemple n’és la Trobada d’Infants (TI), la qual es realitza al febrer i ens reuneix a tots els esplais del Sector. Per altra banda, es realitza la mateixa activitat amb els joves (TJ) i per tant, fem que les activitats estiguin adequades a cada edat.


QUI FORMA EL SECTOR VALLÈS ORIENTAL?[modifica]

Aquest sector està format per:

L’Esplai Guai! De Palou

L’Esplai el Botó de Palau Plegamans

L’Esplai Bruixes i Bruixots de Cardedeu

L’Esplai el Refugi de Santa Perpètua de la Mogoda

L’Esplai Gepa de l’Ametlla del Vallès.

INTERNACIONAL[modifica]

Com que l’Esplai forma part d’Esplac, aquest ofereix diferents activitats internacionals que ens permeten conèixer i experimentar altres idiomes, cultures, maneres de fer i sobretot intercanviar coneixements amb persones d’altres llocs i esplais. Aquest any l’esplai ha viatjat a Eslovènia amb el grup de Supers i a més a més, el grup de nouvinguts/des van viatjar fins a Àustria. Com que aquests projectes van agradar moltíssim a l’Esplai i als infants i joves, aquest any hem decidit participar al Common Ground. Un campament internacional on poden participar infants de totes les edats i els quals es donaran a terme a Anglaterra. A més a més, les monitores ens anem formant en aquest àmbit i realitzem trobades internacionals amb Esplac. La última a la qual hem accedit ha sigut a Canadà!

FORMACIONS[modifica]

Les monitores de l’Esplai duem a terme diverses formacions durant el curs. Són càpsules de formació que ens ajuden amb els infants per tractar diferents temes. Per exemple, el fet de tractar la violència de gènere, els temes més complicats com les emocions, les diversitats o la formació de subgrups dins del grup. D’aquesta manera les monitores tenim unes nocions bàsiques per poder posar en pràctica tot allò que ens han explicat als cursos i aplicar-ho als infants en la mesura que podem. És un punt molt positiu per nosaltres ja que moltes no tenim els coneixements necessaris per explicar o dur a terme una activitat de depèn quin caire.