Usuari:Aina Hujic/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Marin Alsop[modifica]

Marin Alsop (Nova York, 16 d'Octubre de 1956) és una directora i violinista estadunidenca. Va ser la directora de l'Orquestra Simfònica de Baltimore i directora musical de l'Orquestra Simfònica de l'Estat de São Paulo fins el 2019.

Biografia[modifica]

Primers anys i educació[modifica]

Marin Alsop va neixer a la ciutat de Nova York, amb un entorn familiar molt musical ja que ambdós pares eren músics. Va iniciar els seus estudis a l'Escola de Mestres.

Inici de trajectòria professional[modifica]

Ha estat la directora del Festival de Música Contemporània Cabrillo a Santa Cruz, California, des de 1992. De 1993 a 2005 va ser la directra principal i musical de l'Orquestra Simfònica de Colorado. També va ser directora musical del Eugene Symphony a Eugene, Oregón. Va ser direcora associada de la Simfònica de Richmond a Richmond, Virginia, de 1988 a 1990. El 20 de setembre de 2005 es va convertir en la primera directora en rebre una Beca MacArthur.

Carrera com a directora d'orquestra[modifica]

Orquestra Simfònica de Baltimore[modifica]

Al setembre de 2007, Marin Alsop va ser nombrada la dotzena directora musical de l'Orquestra Simfònica de Baltimore (Baltimore SO), convertintse així en la primera dona en obtindre aquesta posició en una orquestra important dels Estats Units. La controversia inicial al voltant de la seva elecció prové d'una resistència significativa dels interprets de l'orquestra, els qui van insistir en que no havien tingut suficient veu en el procés de busca. L'orquestra i Alsop es van coneixer després de l'anunci i apraentment van suavitzar algunes de les seves diferències. Al Juny de 2009, l'orquestra va anunciar la extensió del seu contracte pels propers cinc anys fins l'agost de 2015. Al Julopl de 2013. l'orquestra va anunciar una extensió encara més llarga del seu contracte com a directora musical fins la temporada 2020-2021.

Des que es va convertir en directora musical, les iniciatives de Marin amb la Simfònica de Baltimore han inclos el "Webumentary Film Series" i un podcast gratuït a iTunes anomenat "Clueless About Classical". Recentment va anunciar el nou programa educatiu anomenat "OrchKids", en el qual els nens desfavoris de Baltimore rebràn classes gratuites de música, basades en El Sistema veneçolà. Alsop va ser escollida com a membre de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències l'any 2008.

A l'agost de 2015 Alsop va ser designada com a Directora de Conductors Graduats a l'Institut Peabody de l'Universitat Johns Hopkins, succedint a un dels seus mentors, Gustav Meier.

A l febrer de 2020, es va anunciar que Alsop deixaria la tutilaritat en la direcció de la Simfònica de baltimore, després de catorze temporades. Tot i així, el vincle amb l'orquestra continuarà fins al 2026, ja que serà directora convidada tres setmanes a l'any.

Fora d'Estats Units[modifica]

Al Regne Unit, Marin Alsop ha tingut el lloc de directora convidada principal amb l'Orquestra Real Nacional Escocesa i la City of London Sinfonia. Proms a l'agost de 2012, la primera aparició al Proms de qualsevol orquestra brasilera. Va ser directora Principal de l'orquestra Simfònica de Bournemouth (Bournemouth SO) de 2002 a 2008. Va ser votada a la revista Gramophone com a Artista de l'any 2003 i va guanyar el premi de director de la Royal Philarmonic Society a la mateixa temporada. A l'Abril de 2007, Alsop va ser una dels vuit directors d'orquestres britàniques en aprovar el manifest dels 10 anys de música clàssica: "Construint en excel·lència: Orquestres pel segle XXI", per augmentar la presència de la música clàssica al Regne Unit, incloent l'entrada lliure a tots els escolars britànics a un concert de música clàssica. Alsop va rebre un grau honorari de Doctora en música per la Universitat de Bournemouth el 7 de novembre de 2007. Alsop va ser Artista en Residència al Centre Southbank, Londres, per la temporada 2011-2012

L'any 2012, Alsop va esdevenir la directora principal de l'Orquestra Simfònica de l'Estat de São Paulo (OSESP) i directora musical al Juny de 2014, amb un contracte extès fins a finals de 2019. La seva feina amb l'orquestra de São Paulo va incloure la direcció de l'orquestra en la seva programació artística i creativa, activitats de gravació, d'educació i divulgació, així com el seu Festival Internacional Campos do Jordão. Ta,bé va dirigir l'orquestra en una gira europea, incloent la seva primera aparició en el proms a l'agost de 2012, la primera aparició en el Proms de qualsevol orquestra brasilera. Van tornar a Europa l'any 2013 amb concerts programats a Berlín, Pris, Salzburg i Viena. Al desembre de 2017, la OSESP va anunciar que Alsop deixaria de ser la seva directora musical al desembre de 2019 i, posteriorment, prendria el títol de directora honorària.

El 7 de setembre de 2013 es va concertir en la primera dona en dirigir la última nit del Proms, i va dirigir el prestigiós concert una altra vegada el 12 de Setembre de 2015 amb una nova invitació per a que tornés. El 4 de setembre de 2014, en una visita de tornada al Proms va dirigir obres de john Adams i Mahler, li van otorgar la condecoració de membre honorari de la Societat Real Filarmònica (Royal Philarmonic Society, per les seves inicials en angles), la presentació va estar feta a l'escenari pel compositor Colin Matthews.

L'any 2014, Alsop va dirigir per primera vegada l'Orquestra Simfònica de la Radio de Viena. Al gener de 2018, RSO de Viena va anunciar el nombrament d'Alsop com la seva propera directora principal, a partir de l'1 de setembre de 2019, amb un contracte inicial de 3 anys. És la primera directora nombrada directora principal de la RSO de Viena. Alsop va començar amb el títol de directora e jefe a partir de la temporada 2018-2019.