Usuari:Albertcas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Avorriment[modifica]

L'avorriment, tedi o fàstic és un estat de desinterès o de falta d'energia, com reacció a estímuls que es perceben com monòtons, repetitius o tediosos. Es produït per la falta de coses interessants per a veure, escoltar o per a fer (física o intel·lectualment) quan es desitja estar actiu. És el contrari de la diversió o de l'entreteniment. Pot causar badalls. Pot resultar de limitacions externes (confinament solitari, privació sensorial, treball monòton) o d'una inhibició interna

Aquells que es troben temporalment avorrits poden considerar el seu estat com una mera pèrdua de temps, però generalment ho consideren encara pitjor. Per altra banda, pot pensar-se que tenir molt temps lliure causa avorriment. De fet, el temps sembla transcórrer més lent quan algú sofreix d'avorriment. L'avorriment també pot ser un símptoma de depressió clínica.

Avorriment (llatí: ab- prefix «sense», horrere «horror») és l'existència desproveïda de sentit, quan ja no queda gens per perdre, gens que témer. Exemple del seu ús en el segle XIV: «mes els enemics eren assi aborridos que nenguno no es tiraua atras, abans cadascuno era uolenteroso de morir».

L'avorriment també pot dur a accions impulsives o excessives sense sentit, o fins i tot que perjudiquin els propis interessos. Per exemple, hi ha estudis sobre el comportament financer que mostren que els accionistes poden comprar o vendre sense una raó objectiva simplement perquè s'avorreixen i no tenen gens millor que fer. Alguns psicòlegs coincideixen a afirmar que una de les raons que mouen als joves a entrar en el món de la droga i l'alcoholisme és precisament l'avorriment.

La resposta del ser humà més acceptada i estesa a l'avorriment és realitzar tasques que no requereixin tot just esforç (ni físic ni psíquic) i que li mantinguin concentrat i esbalaeixo -i per tant evadir l'avorriment. La forma més comuna són els cridats passatemps. S'ha constatat que el primer passatemps va ser pensat com a tal pel periodista Arthur Wyne en la segona dècada del segle XX. No obstant això, no va anar fins a la següent dècada quan es va publicar el primer llibre de passatemps del que es van vendre 750.000 unitats en només una setmana.

Hiragana
Aquest viquipedista forma part del Viquiprojecte Estudiants.