Vés al contingut

Usuari:Alyebard/proves/Heinkel HeS 3

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Alyebard/proves/Heinkel HeS 3

El Heinkel HeS 3 (HeS - Heinkel Strahltriebwerke) va ser el primer motor de reacció operatiu del món per motoritzar un avió. Dissenyat per Hans von Ohain mentre treballava a Heinkel, el motor va volar per primera vegada com motor del Heinkel He 178, el 27 d'agost de 1939. Tot i tenir èxit, el motor tenia poca empenta per ser realment útil i es va començara a treballar en el més potent Heinkel HeS 8 com a primer disseny de producció.


Desenvolupament[modifica]

El disseny del HeS 3 es basava en gran part en el HeS 1, però substituint per combustible líquid el gas hidrogen utilitzat en el HeS 1[1]. El primer disseny del HeS 3 era similar al HeS 1, utilitzant un inductor de 8 fulles i un compressor axial de 16 fulles. L'aire comprimit fluia cap a una cambra de combustió anular entre el compressor i la turbina.

Un motor millorat, el HeS 3b, tenia un inductor de 14 fulles i un compressor axial de 16 fulles. Per minimitzar el diàmetre, la part més àmplia de la cambra de combustió anular es va col·locar en línia amb l’entrada axial del diàmetre menor al rotor. A la sortida de l'impulsor, l'aire fluia cap a endavant, després passava a 180 graus per passar cap endavant a través del combustor. A continuació, es va girar radialment cap al flux per entrar a la turbina. Tot i que no és tan compacte com el disseny original, el 3b era molt més senzill. El combustible s'utilitzava per refredar el rodament del rodet posterior, que també escalfava el combustible.[2]

El motor es va completar a principis del 1939 i es va provar en vol sota un dels restants prototips de bombarders Heinkel He 118. Les proves de vol es van dur a terme en un secret extrem, despenjant i aterrant sota la potència de l'hèlix i només va volar a primera hora del matí abans que hi haguessin arribat altres treballadors. Les proves es van realitzar sense problemes, però el motor va acabar cremant la seva turbina.

Un segon motor es va completar just després d’acabar el fotograma He 178, per la qual cosa es va decidir passar directament a les proves de vol completes. El 24 d’agost es va fer un salt en breu durant les proves de taxi d’alta velocitat, seguit d’un vol complet el 27 d’agost, el primer avió que va volar només sota la potència de reacció. Les proves van continuar i al novembre es va demostrar que l’aeronave es va demostrar als oficials de RLM amb l’esperança de rebre finançament per al desenvolupament d’un motor més gran, però no semblava res.

Posteriorment, Hans Mauch va dir a von Ohain que el RLM va quedar molt impressionat, però estava preocupat perquè l'equip de l'avió de Heinkel no tingués els coneixements per emprendre el desenvolupament del motor. En canvi, ell i Helmut Schelp van visitar en secret diversos fabricants de motors d'avions per intentar iniciar els programes allà. Mauch va deixar la seva posició el 1939, deixant Schelp al comandament. Schelp no estava tan preocupat per on es desenvolupava el desenvolupament i immediatament va començar a finançar Heinkel per produir un motor més potent.

(refer tot el text seguint l'exemple de KAY, Antony

Referències[modifica]

  1. Hirschel, Ernst-Heinrich.. Aeronautical research in Germany : from Lilienthal until today. New York: Springer-Verlag, 2004. ISBN 3-540-40645-X. 
  2. Kay, Antony L.. German jet engine and gas turbine development, 1930-1945. Shrewsbury: Airlife, 2002. ISBN 1-84037-294-X.