Vés al contingut

Usuari:Amat~cawiki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La atmosfera

[modifica]

la atmosfera es la capa gasosa que envolta l'esfera terrestre. la presencia d'aquesta capa es deguda a la força de gravetat exercida per la terra que es prou gran per inpedir que els gassos se escapin cap a l'espai exterior la temperatura de l'atmosfera varia segons l'alçada.la major part de la massa atmosferica esta situada molt aprop de la superficie terrestre de manera que el 50% es troba en els primers 6km d'alçada.

Compocisió de l'atmosfera

[modifica]

El material que construeix la atmosfera es l'aire es una barreja de gasos. aquesta barreja te 78% de gas nitrogen i un 21% de gas oxigen l'1% es argó dioxid de carboni i altres gasos,l'oxigen lliure atmosferic es produït i mantingut per la fotosintesi que porten a terme les plantes.sense la vida no existiria oxigen lliure a l'atmosfera terrestre.

L'estructura de l'atmosfera

[modifica]

- la troposfera es la capa interior que s'esten des de la superficie de la terra fins a una l'atitud aproximada de 9km, als pols, ide 16km a l'equador. - la estratosfera se situa fins als 50km d'altitut la temperatura augmenta i passa dels 53 graus sota zero - la mesosfera la seva altitut es de 80km aproximadament la altitut se situa al voltant dels 90ºC sota zero. - la termosfera a partir dels 200km altitud la temperatura augmenta de manera que arriba a uns 200ºC.

L'efecte hibernacle

[modifica]

Es un fenòmen que es produeix quan una part inportant de la radiació solar calorìfica que ès reflectida per la superficie terrestre és absorvida per el diòxid de carboni atmosferic.una part de la radiació solar que arriba a la terra és retinguda a l'atmosfera, és afaborit pel vapor d'aigua present a l'atmosfera. l'efecte hibernale es originat pel dioxid de carboni fa que la temperatura mitjana de la superficie terrestre mantingui a uns 15ºC.

Atmosfera Primigènia

[modifica]

Aquesta atmosfera primigènia no contenia oxigen ja que encara no hi existien els organismes fotosintetidors,mesura que es va desenvolupar la vida, van apareixer els essers vius que com les algues i les plantes realitzaven la funció de fotosintètica.

atmosfera Categoria:atmosfera