Usuari:Amicole/proves/Xarxa de centres de documentació i biblioteques de dones

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

ANTECEDENTS[modifica]

Els primers fons documentals sobre dones es comencen a crear i organitzar-se a finals de la dècada dels anys 70 del passat segle XX, amb l'arribada de la democràcia i la nova organització política i social d'Espanya. Factors com l'impuls del moviment feminista, l'avenç dels centres de recerca universitària així com també, la creació d'organismes governamentals promotors de polítiques públiques d'igualtat faran possible les primeres biblioteques i centres de documentació de dones com a dipositàries del coneixement i patrimoni històric i cultural de gènere.

El primer intent de cooperació entre aquests nous centres que creixen i proliferen durant la dècada dels 1980 i 90, té lloc l'any 1983 quan la documentalista i activista feminista Maite Albiz organitza, dins el marc de les Jornadas Feministas Estatales Juntas y a por Todas (Madrid, 1993), un taller sobre la gestió de fons documentals de dones. En aquest taller coincideixen algunes de les professionals d'aquestes biblioteques i centres de documentació de dones i la conclusió d'aquest taller manifestarà la necessitat de compartir experiències similars i d'establir una col·laboració estable i duradora.

I serà en aquesta línia que l'any següent, la biblioteca de la dona d'IPES Elkartea Instituto Promoción Estudios Sociales de Pamplona, decideix organitzar la I Trobada de centres de documentació i biblioteques de dones per continuar els contactes iniciats durant les jornades de Madrid, conèixer l'estat de la qüestió i establir relacions amb d'altres professionals de les biblioteques de dones amb inquietuds i objectius similars. Tot i que a la convocatòria només van respondre vuit centres, s'evidencià que calia unificar esforços per promocionar la funció d'aquestes unitats d'informació sobre dones i la trobada finalitzà amb el compromís, per part de la Biblioteca de Mujeres, avui absorbida per l'Instituto de la Mujer del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, d'organitzar una segona trobada a Madrid, l'any 1995.

En aquesta trobada participen ja, catorze centres de documentació, entre ells els dels principals organismes d'igualtat d'Espanya: Institut Català de les Dones, Instituto Andaluz de la Mujer o Emakunde i es prenen dues decisions bàsiques per al seu futur. Per una banda, l'elaboració d'un registre o directori de centres especialitzats en el tema i la constitució d'una xarxa de centres que potenciés el recolzament professional entre el seu personal, la més àmplia cooperació bibliotecària i la solució a problemes comuns.

OBJECTIUS DE LA XARXA DE CENTRES DE DOCUMENTACIÓ I BIBLIOTEQUES DE DONES[modifica]

  • fomentar la cooperació professional entre els seus centres
  • coordinar l'esforç i la tasca dels centres de la Xarxa
  • unificar criteris en el tractament de la documentació per facilitar l'intercanvi d'informació
  • elaborar eines de treball, productes documentals, etc. que facilitin la tasca dels centres de la Xarxa
  • propiciar la visibilitat de la Xarxa, dels centres de documentació que l'integren i dels seus fons
  • afavorir la formació continuada del personal des d'una perspectiva de gènere quant a la gestió de les unitats d'informació especialitzades en dones
  • facilitar l'ús i desenvolupament de les TIC, xarxes socials, etc. en el tractament i accés a la informació
  • promoure a escala internacional l'intercanvi i la comunicació amb xarxes similars