Usuari:Aqui46/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les cabanyes de Pastor

Les cabanyes de pastor: Són construccions que trobem des de l’època medieval però la tècnica que utilitzen de la pedra seca que és un mètode mil•lenari. Aquestes construccions són l’exemple més senzill del que s’anomena arquitectura tradicional, és molt característic dels països de la mediterrània, això fa que en podem trobar a molts punts.

La tècnica: Aquestes cabanyes, eren fetes de parets de pedra seca, per tan el principal material es basava amb la pedra, però hi ha alguna cabanya que hi podem trobar algun reforç de fusta, herba o terra. Normalment es feien amb pedres properes al lloc que es feia la cabanya, per tan depenent del tipus de pedra i de lloc podia ajudar o dificultar aquesta construcció. Les pedres intentaven ser resistents als fenòmens meteorològics com ara la pluja, el vent, el fred, la calor i sòlides per aguantar bé l'estructura.

Construccions: A part de les cabanyes de pastor, trobem altres construccions que utilitzaven els pagesos al camp per poder guardar les eines o per poder descansar, ja que antigament eren feines molt costoses i requerien molt de temps per això en trobem en abundància. Actualment amb la mecanització del camp aquestes construccions ja no s’utilitzen.

•Les Cabanes de voltes: Són construccions que trobem sobretot a la Terra Alta, durant el segle XIX, aquestes es feien en zones de pendents i a l’entrada feien una volta amb un arc de mig punt.

•Balmes murades: Són les coves naturals que s’han habilitat com a estança.

Actualitat: Actualment moltes d’aquestes cabanyes estan en desús i moltes han desaparegut, tot i que n’hi ha que es conserven en la seva totalitat. Això és causat per la mateixa erosió del medi, la fragilitat d’aquestes cabanyes, i el fet que estiguin exposades a la pròpia acció de l’home amb la transformació del camp moltes d’aquestes s’han tirat a terra.

Bibliografia:

http://www.pedraseca.net/

http://arquitecturaenginyeriapopularripolles.blogspot.com.es/

http://www.catpaisatge.net/dossiers/pedra_seca/cat/directori.php/