Vés al contingut

Usuari:Arohadominguezz/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

INTERIOR:[modifica]

Dins del temple hi ha una gran escultura de Buda recoberta en or. El personatge es presenta sedent en postura de flor de lotus i tocant el terra, símbol d’il·luminació i benedicció. L’escultura estaria ubicada just on Buda va arribar a la il·luminació. De teló de fons es troba l’arbre Bodhi.

Trono: GISELA

EXTERIOR:[modifica]

Puerta: GISELA

El temple està rodejat per balustrades de dos tipus diferents pels quatre costats. El primer i més antic està fet d’arenisca i pertany al 150 aC. El segon està fet de granit rústic i està tot recobert d'imatges de deus hindús. Data del 300-600 i pertanyeria a l'època de l’imperi Gupta.

ACTUALITAT:[modifica]

Avui en dia el temple pertany a l’estat de Bihar i és subministrat per una entitat multinacional a la qual pertanyen treballadors de diversos països budistes com per exemple Sri Lanka, Japó o Camboya. Així i tot, totes les descobertes materials fetes al temple pertanyen a l'Índia.

INTEGRITAT:[modifica]

Com ja s’ha esmentat anteriorment, el temple integra tots els requisits necessaris per ser un bé de valor universal excepcional. Segons diverses proves i textos històrics, s'ha arribat a la conclusió que les parts del temple segurament van ser fetes en èpoques distintes. La part principal del temple que és el seient de Buda (Vajrasana), i l’arbre Bodhi sota el qual Buda va arribar a aquesta il·luminació pertanyen a diverses èpoques del temple.

El temple principal es data del segle V i VI aproximadament, tot i que ha patit diverses remodelacions. Es considera el temple més antic i millor conservat en relació amb l’arquitectura feta amb maó a l'Índia. Dels segles XIII a XVIII el temple es va abandonar, i no va ser fins al segle XIX que es van iniciar les restauracions, culminant al segle XX.

AUTENTICITAT:[modifica]

Segons la tradició del Bodh Gaya, es creu que Buda va arribar a la il·luminació en aquell lloc concret . S’ha documentat des d'època d’Aixoka, el gran emperador, que es va construir el primer temple l'any 260 aC quan aquest va visitar el lloc per pregar a l’arbre Bodhi, encara viu. Textos budistes de les tradicions Theravashan i Mahayanan parlen clarament d’aquest moment en el qual Buda arriba a la il·luminació en Bodh Gaya, per això avui en dia aquest lloc es venerat com un dels llocs més sagrats de tota l'índia i de tota la religió budista. Aquestes raons confirmen i validen l’ús, funció, entorn i ubicació del temple.

REQUISITS PER LA PROTECCIÓ I GESTIÓ: [1][modifica]

Segons la Llei de Temple Bodh Gaya del 1949 és el govern de l'Estat qui s’encarrega de la gestió i protecció de la propietat mitjançant el Comitè de Gestió del Temple Bodhgaya (BTMC) i la Junta Consultiva. Trimestralment, hi ha una reunió del comitè on s'avaluen els treballs de manteniment i conservació, la gestió turística, el pelegrinatge… Vuitanta-cinc són els membres que conformen aquest comitè, i d’aquests uns 45 treballen activament en el temple (jardiners, membres de seguretat…).

Tenint en compte l’entorn del temple (tant urbà, com rural) es considera prioritat la creació d’una àrea de tancament amb unes normes concretes perquè la propietat estigui ben protegida. Per aquesta raó es plantegen diversos projectes com per exemple la construcció de llocs que permetin seguir amb les creences del temple. S’han plantejat construccions en el mateix recinte per poder desenvolupar totes aquestes premisses, sobretot el caràcter religiós del temple, però fins al moment no s’han construït.

Les idees i activitats de desenvolupament dins del recinte han d'estar pensades tenint en compte les normes i reglaments del Pla d'actuació del lloc, establertes òbviament pel Govern de Bihar. Totes les restauracions i manteniments de qualsevol objecte que pertany al recinte es fan per part de la guia experta de Servei Arqueològic de l'Índia. El finançament de tots aquests actes es graciés a les donacions dels devots/pelegrins, que no deixa de créixer gràcies a la visita constant de visitants.

A causa d'aquest flux constant de turistes, tant locals com internacionals, sorgeix la necessitat d’ampliar les instal·lacions i els serveis que s’ofereixen amb relació al recinte. Això fa que s’hi hagi d'avaluar de manera constant l’impacte que tenen tots aquests inputs externs (ciutat, zona rural, turistes…) en el significat, funció i religiositat del temple.

El comitè de Gestió del Temple Bodhgaya també treballa per trobar un punt de vista sostenible per portar a terme el manteniment del temple i del seu recinte. S’han platejat idees com per exemple la utilització d’energia solar.

  1. Bihar, Templo Mahabodhi Nombre descrito en la Lista del Patrimonio de la Humanidad CoordenadasN24 41 43 008 E84 59 38 004País IndiaTipoCulturalCriterios N. ° identificación105Año de inscripción2002Lugar de celebraciónEstado de. «Templo Mahabodhi (India) - EcuRed» (en castellà). [Consulta: 9 maig 2024].