Usuari:Arqueologiabergueda/Societat d'Arqueologia del Berguedà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Societat d’Arqueologia del Berguedà (a partir d'ara SAB) és una associació científica i cultural sense ànim de lucre, lliure de tota tendència política i religiosa, i creada amb l’objectiu de salvaguardar, estudiar i difondre el patrimoni cultural de Catalunya especialment la comarca del Berguedà, àrea natural dels seus components. La necessitat de protegir, estudiar i difondre el patrimoni cultural, material i immaterial, va ser el motiu que va guiar la fundació de la Societat d’Arqueologia del Berguedà que va veure llum el 30 de gener de l’any 2000. Els seus socis fundadors provenien majoritàriament del món de l’arqueologia i la història, però de bon principi es va veure la necessitat d’incorporar membres d’altres branques de la ciència per tal de poder abordar treballs multidisciplinaris. La SAB està inscrita al registre d'entitats del Departament de Justícia[1] i està dotada d’uns estatuts legalitzats[2] i d’un reglament de règim intern que regulen les seves activitats. La seva única aportació econòmica estable és la quota dels seus socis, això vol dir que tota la feina organitzativa i de gestió de la Junta Directiva es fa de forma filantròpica i finançada per ajuts externs.

ORGANITZACIÓ DE LA SAB[modifica]

La SAB s'organitza en Assemblea General i Junta Directiva. L'Assemblea General és l'òrgan sobirà de l'associació, tots els socis en són membres i pren les seves decisions per majoria. La Junta directiva regeix i administra l'associació i està composta per President, Vice-president, Secretari, Tresorer i un nombre variable de vocals. els càrrecs de la Junta són elegits per l'Assemblea General entre el socis i tenen un mandat de tres anys.

ACTIVITATS DE LA SAB[modifica]

Dins el seu àmbit d'actuació la SAB realitza o promou diverses activitats, totes encaminades a la difusió i preservació arqueològica. Així veiem com promou i realitza excavacions o inventaris arqueològics o altres activitats per tal de difondre el seu àmbit d'actuació i conscienciar sobre el patrimoni arqueològic del Berguedà. També te un representant permanent al Consell Assessor Urbanístic de l'Ajuntament de Berga per tal d'assessorar en els temes que pertanyen al seu àmbit[3]. Algunes activitats concretes de la SAB han estat:

  • Elaboració del Catàleg del Municipi de Capolat
  • Inventari de tots els elements culturals mobles i immobles del Municipi de Capolat
  • Excavació del poblat ibèric del Serrat dels Tres Hereus
  • Excavació del Santuari dels Tossals a Capolat
  • Excavació de la Cista Neolítica del Serrat de les Tombes de Capolat
  • Excavació de la Necròpolis de Sant Quintí de Taravil
  • Intervenció al Dolmen de Molers (Saldes)
  • Intervenció al Castell de Saldes
  • Inventari dels jaciments arqueològics del municipi de Berga

Més recentment la SAB te diversos projectes en funcionament: Difon l'arqueologia a centres escolars a traves de classes adreçades a nens i nenes[4], participa (a través d'un conveni) en la catalogació i organització dels materials arqueològics del Museu Comarcal de Berga[5] i en la recuperació dels materials arqueològics originaris del Berguedà per tal d'ingressar-los al Museu[6], així com també promou la recuperació dels monuments megalítics del Berguedà amb el Consell Comarcal. Igualment els seus membres participen en congressos d'arqueologia que s'han celebrat últimament a zones properes a la comarca del Berguedà.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]