Vés al contingut

Usuari:Auditori Pau Casals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Auditori Pau Casals


AUDITORI PAU CASALS

L'Auditori Pau Casals és situat al barri marítim de Sant Salvador, davant de la Casa Museu Pau Casals. És una estructura moderna i àgil, pensada per a la funció de sala de concerts.

Va ser inaugurat el dia 6 de juny de l'any 1981 gràcies a l'esforç i la bona voluntat de diferents entitats per salvar les innombrables dificultats del moment. No obstant això, cal esmentar la iniciativa de la Fundació Pau Casals, la col•laboració de la Caixa d'Estalvis de Catalunya, la perseverança de l'Associació Musical Pau Casals del Vendrell i la creació del Patronat Municipal de l'Auditori, que feren possible que es portés a terme el projecte de l'arquitecte Jordi Bonet i Armengol. Ell mateix escrivia: "El conjunt de l'edifici vol recordar la forma de l'envelat i denotarà clarament la funcionalitat de la sala d'audicions. L'aspecte, des de l'interior, resultarà com una quilla d'embarcació, amb el costellam vist. Això permetrà tenir unes superfícies reflectores o absorbents, que trencaran el so i corregiran el temps de reverberació als òptims exigits per a les sales de concerts."

Cal destacar també la disposició i l'ornament de la il•luminació de la sala, i els vitralls del fons de l'escenari, obra del pintor Vila Grau i fets pel vidrier Granell.

La sala d'audicions té una capacitat per a quatre-centes persones i compta amb instal•lació d'aire condicionat i calefacció. El vestíbul és utilitzat per fer exposicions i recepcions, i l'equipament té àmplies dependències annexes que, a més de donar-li la possibilitat de fer múltiples serveis, atorguen una gran versatilitat de funcions a l'Auditori.

L'Auditori Pau Casals està regit pel Patronat Municipal Auditori Pau Casals junt amb l'inqüestionable suport de l'Ajuntament del Vendrell.

És un equipament al servei de la música en particular, i de la cultura en general. Així, doncs, pot ser utilitzat per assajar i gravar, per fer estades de formació i per fer presentacions d'intèrprets i de gravacions.

La programació musical omple tot l'any, repartida en diferents cicles, als quals s'han incorporat també el jazz i la dansa. La pedra de toc d'aquesta programació és el Festival Internacional de Música Pau Casals, que es fa des de l'any 1981 i que té cura, sobretot, de les actuacions de prestigiosos violoncel•listes i dels intèrprets i compositors catalans. Aquesta densa activitat musical fa que per l'Auditori hi passin intèrprets d'arreu del món, una àmplia perspectiva que programa amb el mateix interès la notable activitat musical local i comarcal, i les audicions per a escolars.

L'any 1983, al costat mateix de l'Auditori, va urbanitzar-se un gran espai lliure: és la plaça Johann Sebastian Bach, presidida per una escultura de Josep M. Subirachs. L'obra representa Apol•lo, déu de la música i la poesia, tocant el violoncel, en homenatge al mestre Pau Casals. Al peu del monument hi ha gravada la frase: "Bach és un miracle".

El mateix arquitecte Jordi Bonet i Armengol, que va dissenyar la plaça, diu:

"S'ha pensat en l'aprofitament múltiple d'aquest espai com a lloc de repòs i d'esbargiment, però també en la possibilitat que, aprofitant com a fons la paret lateral de l'Auditori, pugui servir per acollir manifestacions a l'aire lliure -tant de caràcter musical com de qualsevol altre- mentre siguin plenament enaltidores de l'esperit."


Programació estable. Els cicles de l’Auditori Pau Casals


Cicle de Joves Intèrprets

Amb l’actuació dels joves que han iniciat la seva vida professional com a intèrprets, es comença l’any musical a l’Auditori Pau Casals. Són “joves intèrprets” guanyadors de concursos, o bé destacats pels Conservatoris de Música, i fins-i-tot alumnes de professors de prestigi. Són joves músics de qualitat que fan escoltar des del programa més clàssic a propostes atrevides. Sovint l’empenta i la vitalitat de la joventut contrasta amb la seva maduresa musical. El Cicle de Joves Intèrprets, que es fa durant els diumenges, a les dotze del migdia, dels mesos de gener i febrer.

Jazz a l’Auditori

Músics nord-americans, intèrprets del país. Formacions extrangeres i bandes autoctones. El dixie, el jazz més actual, tots tenen una cita al Vendrell, que des de l’any 1992 programa el cicle de Jazz a l’Auditori. El cicle té una personalitat única: es fa en un auditori i les actuacions sempre són acústiques, exceptuant el cas dels cantants. Però a hores d’ara també es pot trobar jazz pels carrers del Vendrell o bé en altres centres culturals. Tot plegat passa en els mesos de març i abril.

+ músiques

Instruments no habituals en una sala de concerts, propostes insòlites, músiques d’altres països, són elements que formen la programació del cicle de + Músiques, que inclou també una sèrie de concerts dedicats a la diversitat dels pobles, de les cultures. Són els concerts dedicats a la música per a la diversitat amb atenció especial a la música del Marroc. També s’hi pot trobar el concert dels becaris de violoncel de la Fundació Pau Casals, joves solistes acompanyats per orquestra. És una cita pels mesos de maig i juny.

Festival internacional de música Pau Casals

Amb la voluntat de retre homentage a Pau Casals, músic genial i profund humanista, va iniciar-se l’any 1991 el « Festival internacional de música Pau Casals”,que des del primer dia ha reunit als millors intèrprets i formacions extrangeres d’arreu del món i del país. L’atenció pel violoncel n’és el fil conductor. Però també s’hi donen cita cantants, pianistes,grups de cambra. El festival ha passat a ser una trobada imprescindible de l’estiu i un certamen musical de referència a tot el país. Els dies de juliol i agost són plens de la millor música que es pot escoltar just davant de la casa on va viure Pau Casals.

Cicle de tardor

A partir del mes de setembre i fins a finals d’any la música clàssica, el cant coral, es tornen a trobar al Cicle de tardor però amb l’interès afegit d’haver-hi un monogràfic dedicat a un instrument musical. De tots els concerts d’aquest cicle, quatre estan pensats per a un instrument determinat. I del mateix se’n pot fer un recorregut històric, tant per mitjà de l’evolució de l’instrument com per les obres que s’hi han destinat. Sobretot és un cicle amb formacions de cambra i solistes.