Vés al contingut

Usuari:Ausiasmac/Trilogia de Nova York

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreTrilogia de Nova York
The New York Trilogy
Fitxa
AutorPaul Auster
LlenguaAnglès
Edició en català
TraductorJoan Sellent
EditorialProa / Ed. 62 / La butxaca
Dades i xifres
GènereNovel·la
Nombre de pàgines347
Altres
ISBN9788496863170

La trilogia de Nova York és una trilogia de novel·les americanes escrites per Paul Auster i publicades seqüencialment entre 1985 i 1986 abans de ser publicades en un sol volum el 1987. Les tres històries tenen lloc a Nova York, que ocupa un lloc molt especial en l'obra. Aquesta trilogia li va valer el reconeixement internacional.

La ciutat de vidre

[modifica]

La ciutat de vidre es va publicar separadament en anglès el 1985 i en la seva traducció catalana (per Joan Sellent) el 1991. És el primer volum de la Trilogia.

El personatge principal, Quinn, un escriptor d'una sèrie de detectius amb un passat dolorós, accepta fer-se passar per un detectiu anomenat Paul Auster. El seu client li demana que investigui Peter Stillman, un acadèmic religiós extremista que acaba de sortir de la presó i que té l'ambició d'assassinar el seu propi fill a qui va torturar durant la seva infància. Aviat l'escriptor descobrirà que aquest antic professor intenta inventar un nou llenguatge per salvar el món de la incomprensió imperant.

Auster explora en aquest treball els conceptes d' identitat i llibertat [1] .

Fantasmes

[modifica]

El relat comença amb un seguiment als carrers de Nova York, que ràpidament es converteix en una recerca d'identitat. Els personatges no tenen nom: el narrador els anomena Blau, Blanc i Negre. El detectiu privat, Blue, pagat per White, ha de seguir en Black, que no fa res en tot el dia. La vigilància dura anys. Blau envia un informe setmanal a White. Però, a poc a poc, davant l'avorriment i l'abandó, Blue vol enfrontar-se a Black per esbrinar els motius d'aquesta aventura.

L'habitació tancada

[modifica]

The Hidden Room és el tercer relat de la Trilogia de Nova York .

Fanshawe desapareix. Deixa enrere la seva dona Sophie, el seu fill Ben i manuscrits que va confiar a un amic de la infància, el narrador. Aleshores s'apodera de la vida de Fanshawe : publica els manuscrits, que tindran èxit, es casa amb Sophie i adopta Ben.

Adaptacions

[modifica]

La ciutat de vidre va ser adaptat a tira còmica el 1994 per Paul Karasik, Mazzucchelli . Es va traduir al català el 2012.

Notes i referències

[modifica]